ВИДЕО: Да си поиграем с президента

12.09.2011, 10:24

   
 
ВИДЕО: Да си поиграем с президента

Понякога завиждам на прословутия американски патриотизъм, въпреки че по принцип не съм особено запленена от САЩ. Друг път обаче се смея с глас, а сега случаят е точно такъв. Причината е тематична играчка, изобразяваща президента Обама и терориста Осама.

Производителите, очевидно притежаващи уникален търговски нюх, са направили екшън фигурките точно около 11 септември 2011 г., когато се навършват десет години от терористичните атаки и падането на кулите-близнаци. И за да привличат купища клиенти, фигурките са на най-важния мъж в САЩ и на най-големия враг на страната. Явно, че тяхното послание е: Барак Обама е унищожителят на терористи, а пък техният "бащица" Осама бин Ладен вече е покойник, благодарение именно на президента. Цената на епичната играчка също не е особено скромна - 130 щатски долара.

От една страна подобен ентусиазъм е за похвала, защото поддържа едно постоянно ниво на самочувствие в страната. От друга обаче, като че ли става малко прекалено. Не заради самите фигурки - в САЩ играчките с екшън герои са задължителни, особено когато са свързани с игрален или телевизионен филм. Може би е заради позата, в която се предлагат двете прочути човечета. От рекламното видео, което можете да гледате в края на текста, се вижда, че мини-Обама е стъпил върху мини-Осама, подобно на свети Георги Победоносец, извисил се над победения змей. И за да не остане някой недоразбрал, държавният глава е нарамил автомат, а жертвата е с чисто нова дупка от куршум в челото. По-красноречиво от това, здраве му кажи.

Подсъзнателно направих една съпоставка какво би се случило и говорило, ако сега, днес, в този момент се появи екшън фигурка на президента на България. Не мога да си представя в каква точно поза може да бъде изработен държавният глава, или кой ще е победеният, но едно със сигурност мога да си помисля. Без съмнение в мига, в който играчката се появи на българския пазар, отвсякъде ще завалят подигравки, а вицовете едва ли ще закъснеят. Е, безспорно ще има и много желаещи да си я закупят, но ако ги запитаме, сигурно ще намерят шеговита причина за избора си.

Какъв е изводът. Играчките Обама и Осама вероятно ще намерят място в много детски стаи, с тях малчуганите ще си играят и ще си измислят сюжети за победени терористи и героични американци. У нас, сигурно родителите ще си играят с фигурката на президента, тъй като това май е мечтата на всеки. И докато аз се чудя да се смея ли на тези нови американски играчки, или не, тук едва ли ще си имаме наши. Просто защото кандидатите да бъдат на мястото на президента-играчка са много, а жертва, която да замести Осама, няма.

 

 
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ