В палатка през есента е още по-добре

08.09.2011, 16:51

   
 
В палатка през есента е още по-добре

В началото на миналия месец ви описах как в общи линии стои въпросът с палаткинга на плажа. Тогава времето беше горещо и сякаш спряло, но днес вече е бая позахладняло. Но пък дойдоха месеците на планинското къмпингуване, което е още по-вълнуващо от пясъчното.

Приемам, че вече сте се сдобили с въпросната палатка, защото без нея просто сте загубени. Много наши познати обичат да спят в автомобилите, с които са дошли, но болките във врата и в цялото тяло на следващата сутрин бързо-бързо ги отказват и на следващия път и те си носят "мобилна къщичка".

Ако имате щастието да сте собственик на онези двупластови палатки в две части, то тогава имате защита и от дъжд. Да, освен по-ниските температури, в планините вали доста по-често, отколкото на морето, което с други думи значи, че ще ви е студено и ще ви е мокро, ако не се погрижите за себе си.

Интересното при излизането на палатки в планината е, че човек никога не може да бъде сигурен на какво точно време ще случи. Знаете, че там горе всичко е подвластно на природата, а човек може да повлияе по някакъв начин, единствено ако замърсява усилено. Иначе е добре да се подготвите за всякакви ситуации. През деня може и да е топло, но вечерта със сигурност ще захладнее. Именно с температурите не е добре да си правите шеги. То е ясно - ще си вземете по-дебели дрехи. На планина обаче спалният чувал също е от значение. Ако за лятото сте имали по-тънък, най-обикновен спален чувал, то при новата ситуация той може и да не ви свърши работа. При положение, че сте се снабдили с набиращите популярност надуваеми дюшеци, можете да минете и с тънкия чувал, но ако разчитате на класиката и имате шалте - избор нямате.

По-дебелият спален чувал ще ви осигури по-голям комфорт до определени температури, но, за съжаление, ще ви раздели и с по-солена сума пари. Отново ще ви посъветвам да се обърнете към ваши приятели, които могат да ви помогнат. Ако те ви услужат, вие ще имате наблюдение какъв точно чувал ви трябва и няма да "стреляте напосоки" в магазините, когато отидете да си го купите.

Да речем, че вече сте "ъпгрейднали" до зимно ниво оборудването си за спане на палатка. Не забравяйте, че сега дните стават все по-къси, а нощите се удължават. Следователно ще ви е нужна много повече светлина. Задължително е да си вземете челник и/или фенер и няколко резервни батерии. Повече усилия ще са ви нужни и да поддържате традиционния огън, с който неизменно ще трябва да се топлите. В случая без брадва сте загубени. Но, моля ви, търсете вече изсъхнали дървета и клони. Отсичането на живи дръвчета с цел правене на огън е едно от най-глупавите неща, които можете да сторите.

Хубавото при спането на палатки в планината е, че няма определени места, на които да го правите. Следователно и никой не може да има претенции за това къде и колко палатки сте си разпънали. Лошото е, че може да сте си харесали място, не особено подходящо за лагеруване, поради наличието на неприятни животни, които съскат, хапят и обикновено скапват почивката. Ако искате да сте напълно сигурни, че и преди вас на въпросното място е стъпвал човешки крак, огледайте се за огнища. Където е имало огнища, е имало и хора.

Единственият минус на лагеруването в планината е, че освен ако не сте близо до някоя хижа или река, просто няма как да се изкъпете. Всички тези мехлеми и сухи шампоани, които се препоръчват за целта, са просто реклама. Не ви препоръчвам и да се къпете в реката, защото може и да отмивате мръсотията от тялото си, но с какви неща ви дарява водата, само тя си знае. За храната и напитките, които да си носите, ще ви дам само един съвет - вземете си от всичко по много.

Ако наистина сте ентусиасти да разпънете палатката в планината, отново ви препоръчвам да започнете със скромните 2-3 дни. Така няма да стресирате тялото и психиката си и ще останете с чудесни първи впечатления, които ще повлекат след себе си нови хора и нови пътувания.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ