В кои държави има втора вълна на Covid-19?

16.09.2020, 09:45

Какво ли предстои?

   
 
В кои държави има втора вълна на Covid-19?

Коронавирусът май не иска да си ходи и подозираме, че положението няма магически да се оправи след края на 2020 година. Някои държави вече изкараха и първа, и втора вълна на заболяването, а в други втората вълна тепърва започва.

Дано този път по-леко да се разминем с този ужас!

Испания

В началото на септември броят на случаите в Испания се увеличи значително, процентите са дори по-високи от април. В началото на април общият брой на случаите за две седмици достигна 100 хиляди души на върха, сега надхвърля 120 хиляди. В същото време болестта се открива по-често при младите хора, а огнища се случват в малки градове, например в предградията на Мадрид.

Италия

От средата на август броят на откритите нови случаи на коронавирус на ден започва да расте. Цифрите все още не са много страшни: средно 32 случая на ден, но динамиката показва влошаване на епидемиологичната ситуация. Увеличението на броя на случаите продължава 5 последователни седмици.

Франция

На 13 септември Франция обяви 10 561 нови случая на коронавирусна инфекция, което е значително повече, отколкото дори в пиковите дни на пролетта (тогава максимумът е регистриран на 1 април, 7 578 души са се разболявали на ден). Сега в Париж, Лион и Марсилия, маските трябва да се носят не само на закрито, но дори и на открито, ако просто ходите сами.

Великобритания

В Англия и Уелс броят на заразените се е увеличил от юли, с началото на септември тестовете са се увеличили. Сред случаите почти една трета от младите хора са на възраст 20-29 години. В цялата страна е забранено да се събират на групи от над 6 души, а в Бирмингам е въведена карантина: на жителите на града е забранено да общуват с хора, които не живеят с тях в една и съща къща ненужно.

Чехия

През седмицата от 7 септември до 13 септември Чешката република три пъти актуализира записа на откритите случаи на COVID-19. Чешкият епидемиолог Роман Примула, който участва в здравни изследвания, обяви началото на втора вълна.

Грузия

На 10 септември грузинският министър-председател Георги Гахария каза, че в страната е започнала втората вълна на коронавирус. В Грузия, на 10 септември, беше установено рекордно ежедневно увеличение на случаите на коронавирус - 57 заразени.

Виетнам

Виетнам беше най-безопасната страна за COVID-19 в Югоизточна Азия. По време на пандемията в страната са регистрирани само 420 случая и нито един смъртен случай. През февруари 2020 г. Виетнам беше първият след Китай, който наложи масивна карантина и напълно затвори граници от чужденци. В рамките на 99 дни в страната не е регистриран нито един случай на коронавирус. Но в края на юли в курортния град Да Нанг се случи ново огнище на COVID-19. 11 души са в болницата, двама от тях са в тежко състояние и са поставени под вентилатори. Сега 80 000 туристи, предимно виетнамски граждани, са евакуирани от града.

Израел

В средата на май Израел имаше средно около 17 случая на ден, но през втората половина на юли броят на случаите на коронавирус се увеличи с повече от 20 пъти. Например, на 25 юни са открити 532 случая и този брой продължава да расте всеки ден.

От 18 септември в страната отново е въведена строга карантина: образователните институции, ресторантите и търговските центрове ще бъдат затворени, а на жителите на страната ще бъде забранено да напускат домовете си на повече от 500 метра.

Швеция

Броят на случаите на коронавирусна инфекция се е увеличил в страната. СЗО дори включи Швеция в списъка на страните, в които "ускореното предаване на инфекцията доведе до много значително възраждане на заболеваемостта, което отново може да изтласка здравните системи в Европа до ръба". Но главният епидемиолог на страната разкритикува СЗО и заяви, че те просто са започнали да правят много повече тестове и следователно да идентифицират повече случаи. В Швеция не е въведен режим на самоизолация, училищата и обществените места не са затворени.

Казахстан

През периода март-май страната беше в карантина, но всички ограничения бяха премахнати на 11 май. След това, според президента на страната Касим-Жомарт Токаев, броят на случаите на коронавирусна инфекция се е увеличил 7 пъти. Сега президентът обяви, че в Казахстан отново ще бъде въведена карантина. Всички заведения от сектора на услугите ще бъдат затворени, с изключение на верандите на кафенето и няма да е възможно да се съберат на улицата с компании от повече от трима души. Самият президент Токаев не практикува самоизолация: той отиде в Русия за парада на победата. До края на юли в Казахстан се откриват над 1,4 хиляди коронавирусни инфекции на ден.

Мароко

През април имаше рязко нарастване на заболеваемостта в Мароко. В началото на юни почти не са открити случаи на коронавирус. През втората половина на юни в страната са регистрирани приблизително 300 случая на ден. До юни тази цифра е достигнала 600-800.

САЩ

Втората вълна на коронавирусната епидемия започна в щатите Калифорния, Тексас, Флорида, Аризона, Оклахома, Орегон и Джорджия. Така в Аризона за втората половина на юли броят на новите инфекции се е увеличил със 142%, във Флорида - със 155%, в Оклахома - с 202%, в Орегон - с 234%.

Сингапур

Първата вълна на коронавирус в Сингапур дойде от Китай и правителството успешно се справи с нея. Но през май министърът на националното развитие на Сингапур обяви втора, по-мощна вълна, която дойде от Европа и САЩ. Влизането и транзитът за чужденци в Сингапур беше забранено едва от 23 март. В края на юли в страната се регистрират 400-500 случая на ден.

Китай

През май се появиха нови случаи на инфекция в провинция Хейлундзян. В административния център на региона, град Харбин, вече са установени 75 случая на инфекция, а други 1400 души са под наблюдението на специалисти. Според градските власти тримата заразени са от Русия. В Харбин бяха въведени строги мерки: за да излезете от къщата, трябва да имате QR код, потвърждаващ, че не сте заразени, а след пристигането си в града трябва да сте в карантина в продължение на 28 дни. На 26 юли в Китай в различни провинции бяха открити 61 случая на коронавирус и 44 асимптоматични носители.

Япония

На курортния остров Хокайдо първите случаи на коронавирус са регистрирани в края на януари - вирусът е донесен от туристи от Китай. През февруари беше обявена извънредна ситуация в региона, училищата бяха затворени, масовите събития бяха отменени и хората бяха насърчавани да останат вкъщи. На 19 март извънредната ситуация беше отменена и училищата бяха открити в началото на април. В резултат на това започна втората вълна, вече не заради туристите, а заради жителите на Хокайдо - безсимптомни носители. Наскоро на една от жителките на острова беше поставена повторна диагноза COVID-19, след като прекара 2 седмици у дома.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ