В градския транспорт ухае

14.09.2011, 10:02

   
 
В градския транспорт ухае

Всеки, който има честта и привилегията да пътува ежедневно в градския транспорт, неизменно се е натъквал на всякакви аномалии. Искам да уточня обаче, че в текста ще говоря за градския транспорт в София и по-скоро - за возещите се в него. В другите български градове вероятно чарът на автобусите е различен.

Истински ценно е времето в сутрешните часове на деня. Тогава повечето хора отиват на работа, някои бодри и свежи, а други - скапани и препълнени с нежелание за каквато и да е активност. Всички те се събират в превозното средство и споделят няколко минути от деня си, въпреки че не се познават. Неизменно сред множеството хора се намира поне един човек, който не иска да бъде клише. Той е бунтар и не желае да се къпе. Нито вечер, нито сутрин. Той или тя се отличава от тълпата. И то как! Хората около него, в опитите си да не дишат, постепенно оформят небрежно кръгче, в което той остава сам. Но горд.

Често миризливият персонаж обича да носи ризка от изкуствена материя. Още по-често това е Официалната ризка, която се облича 2-3 пъти в седмицата, но се пере рядко (ми така де, нали не я носи всеки ден, като я проветри малко е готова за следващото обличане). Друга често срещана вариация е, когато въпросният гражданин е с работните си дрехи, които също влизат в пералня изключително рядко, защото се използват ежедневно и просто няма кога.

И в двата случая човекът търси отворен прозорец, който да го разхлажда и едновременно с това да разпръсква аромат и феромони, за да има за всички. Защото той не е егоист!

Ежедневната употреба на градския транспорт носи много информация. Освен че човек лесно може да разучи сутрешното поведение на представители от повечето социални слоеве, той бързо се осведомява за бита на българина. Вече споменах хигиенните процедури. Дойде ред и на хранителните навици. Както всеки от вас знае, чесънът и лукът са често срещани продукти в българската кухня. Вкусни са и са полезни. Затова и няма как да обвиня хората, че обичат да ги консумират.

В градския транспорт хората обичат да разговарят. Често обсъждат неща от общ характер, или пък говорят за работата си, но не това е от значение. По-важно е, че онези, хапнали доволно количество лук или чесън предната вечер, сякаш най-много приказват. И в повечето случаи стоят точно до вас. Така, основно вие черпите витамини и минерали, докато, освен всичко друго, се обогатявате и интелектуално. Шегата настрана, но преживяването не е никак приятно. Да, резкият аромат е някак ободряващ, но цялата случка се забива трайно в съзнанието на жертвата и дълго време я буди нощем.

Много хора не обичат да се возят в градския транспорт. Други го предпочитат, защото спестяват финанси. А трети го ползват, защото просто нямат друг избор. Лично аз всяка сутрин имам удоволствието да се возя в него. И всяка сутрин се сблъсквам с липса на елементарна хигиена, темерутщина и простащина. Засега се владея, мислено попържам и гледам лошо, но "не знам в кой момент ще взема сопата" и ще изкрещя: "За бога, братя, къпете се!".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ