Бърт и Ърни няма да се женят

12.08.2011, 10:18

   
 
Бърт и Ърни няма да се женят

Днес американските медии гръмнаха със сензационно заглавие - "Без гей брак в "Улица Сезам". Какво, какво? В първите няколко секунди не разбрахме точно за какво става дума, но след това се запознахме из основи със случая.

Преди известно време вероятно зрител на детското предаване "Улица Сезам" писал в сайта Change.org с молба сценаристите и продуцентите да обмислят създаването на епизод с гей сватба. Причината за молбата била, че от края на юли еднополовите бракове са официално легални в Ню Йорк. В предложението се казвало, че нищо не пречи популярните персонажи Бърт и Ърни изведнъж да се превърнат в гейове и да се оженят. Говорителят на детската продукция отговорил, че Бърт и Ърни са си най-добри приятели и нямало как да се оженят. Те били създадени с основната цел да научат малките деца, че независимо колко са различни едни от други, хората могат да бъдат най-добри приятели.

Светът тотално се е побъркал. Докато в Англия хората чупят и крадат, в САЩ се чудят какво поредно внушение да наблъскат във все още невинните детски мозъчета. У нас "Улица Сезам" не е такава огромна детска институция, както отвъд Океана. Чрез интернет обаче, влиянието на предаването достига навсякъде. Макар и да бяхме пораснали, когато гледахме за първи път епизод от "Улица Сезам", още тогава видяхме изключително приятния подход към децата. Останахме впечатлени от сценария и изпълнението му и интересния начин, по който бяха поднесени някои основни житейски истини, на които всички деца неизменно се научават. В "Улица Сезам" куклите и актьорите учат децата какво е добро, какво е лошо, какво е приятелство, запознават малчуганите с буквите и цифрите. Всичко се прави със смях и много цвят - точно както би трябвало да се случва в перфектния детски свят.

Изведнъж, един човек решава, че трябва легализирането на гей браковете моментално да се отрази в най-популярното детско предаване в света. "За да учим децата на толерантност", обяснил инициаторът. Извиняваме се, ама именно американците са една от най-толерантните нации. И тук не говорим само за различната сексуална ориентация. Говорим за различна раса, за хора в неравностойно положение, емигранти и т. н. Ако те не умеят да са толерантни, кой?

Нашето възмущение идва от факта, че очевидно ценностите се подменят. Нима е по-важно едно дете на 5 години да разбере, че има гей бракове, отколкото да научи какво е приятелство? Тази информация жизненоважна ли е за изграждането на детското съзнание? Тя ли ще научи малкото същество какво е добро и зло, какво е правда и несправедливост? Или просто ще подхрани някакви лобита, чиято цел е малко по-различна от образованието на децата.

Толерантност не се придобива насила. Напротив. Колкото повече някой се опитва да ти внуши нещо, толкова повече ти се чудиш защо. А с напредването на годините въпросът "защо" може да намери много отговори.

Ако всеки подобен приет закон, трябва да рефлектира моментално в детските предавания, започваме да се плашим. Текат множество обсъждания относно евтаназията. Чудим се дали ако асистираното самоубийство бъде разрешено навсякъде, някоя от куклите в "Улица Сезам" ще бъде жертвана, само и само децата да бъдат уведомени за новоприетия закон?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ