Българските световни рекорди 2

23.09.2015, 16:00

Какво сме записали в книгата на Гинес

   
 
Българските световни рекорди

Днес ще ти дадем повод за малко гордост. Покрай всички гадости, които ни се случват, и всички невероятни простотии има хора, с които наистина можем да се гордеем. Ето ти малка част от тях:

1. Гол от най-дълга дистанция

Статус: Непотвърден

На 15 април тази година българският вратар Димитър Митов вкара за младежия отбор на Чарлтън срещу младежите от Ковънтри. Феноменалният гол е нов световен рекорд, твърдят от клуба в Лондон. До момента в книгата на рекордите на Гинес е вписано попадението на Асмир Бегович от Стоук Сити. Босненецът вкарва от 91,9 метра, а Митов, според повечето сведения, от около 98 метра.

За съжаление рекордът още не е официален.

2. Най-много коктейли

Статус: Рекорд на Гинес

1571271

Пенчо Пенчев държи световния рекорд за най-много коктейли, предлагани в бар в света. В момента в бара на Пенчо се бъркат около 1300 различни вида коктейла. Председател е на Българската асоциация на барманите и държи няколко бара край морето.

През 2014 г. поставя пореден световен рекорд. В бара на Пенчев се забъркват 2014 алкохолни микса за едно денонощие. За да регистрира рекорда, е пристигнало специално жури от Гинес - нещо, което се случва за първи път у нас.

3. Най-дълга мартеница в света

Статус: Рекорд на Гинес

Точно 10 км 747 м 20 см е най-дълга мартеница в света, която бе измерена в Русе от специална комисия. Трите майсторки на мартеницата са седмокласничките (през 2014 г.) – Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева. 

4. Най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света

Статус: Рекорд на Гинес

1571272

В Хасково се намира най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света. Статуята е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент. Общата му височина е 32,8 м., а в основата му е изграден параклис. Цялата конструкция тежи 80 тона.

5. Най-много набирания на една ръка за една минута в света

Статус: Рекорд на Гинес

За една минута Георги Гайдарджиев прави 17 набирания с една ръка.

6. Най-голям гайдов ансамбъл

Статус: Рекорд на Гинес

1571270

Рекордът за най-голям гайдов ансамбъл е направен на 16 май 2012 г. в НДК. За поставянето му вземат участие 333 гайдари, които използват традиционни родопски каба-гайди.

7. Най-много партии Шахмат в света

Статус: Рекорд на Гинес

1571273

Гросмайстор Кирил Георгиев вписва името си в световната книга на Гинес след като изиграва едновременно 360 партии шах. Успява да спечели 280 победи, 74 ремита, а загубите му са само 6.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ