Бразилски прилепи са започнали да се хранят с човешка кръв

12.01.2017, 13:30

Не е филм на ужасите, а реално явление!

   
 
Бразилски прилепи са започнали да се хранят с човешка кръв

Кръвосмучещите прилепи може да имат зловеща репутация в световната поп култура, защото на практика са вампири. Колкото и плашещо да звучат обаче, те никога не са представлявали проблем за хората и до момента за тях се смяташе, че се хранят ексклузивно с кръв от птици. 

Но сега изследователи са открили, че на няколко колонии с такива прилепи, намиращи се в тропическата гора Каатинга (североизточна Бразилия), е започнала да се услажда и човешка кръв. Нещо, което изглеждаше немислимо до скоро, защото прилепите са бозайници и за тях би било много трудно да се адаптират към консумация на кръв от бозайници. 

"Кръвта на бозайниците и птиците се различава най-вече по отношение на своя хранителен състав. Кръвта на птиците съдържа по-голямо количество вода и мазнини, а тази на бозайниците - повече суха материя и протеини. Кръвосмучещите прилепи имат способността бързо да разграждат голямо количество мазнини, но по-трудно се справят с протеини.", казва Енрико Бернар от Университета на Пернамбуко пред New Scientist.

1837170

В миналото са правени опити, при които на кръвосмучещи прилепи са били поднасяни прасета и кози, но те са отказвали да консумират кръвта им. Някои са изминавали далечни разстояния, за да си намерят подходяща храна, а други дори са умирали от глад, но не са консумирали кръв от бозайници.

Съответно настоящата ситуация е изключително изненадваща за учените. Според тях причината за явлението е, че селищата в тази част на Каатинга са малки, с малки къщи, където домашните животни живеят много близо до стопаните си. Така при традиционните си набези за кокошки, прилепите някак са решили да вкусят и хората.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ