Бира. Бира. Космическа бира

11.08.2011, 14:06

   
 
Бира. Бира. Космическа бира

Забелязали ли сте колко често и с каква наслада пи(ш)ем за бирата? Ами така е, защото много я обичаме. Явно обаче ние – земните мъже – не сме единствените, които имаме нужда от пенливата напитка с кехлибарен цвят. Мъжете в космоса също искат бира. Както пишат в Esquire - австралийската компания 4 Pines вече работи по произвеждането на космическа бира и е все по-близо до заветната цел с помощта на учени от Университета Куинсленд. Въпреки че моментът не е съвсем подходящ, тъй като NASA преди около месец тъкмо приключи 30-годишната си програма по изпращането на совалка в космоса. Това обаче не е в състояние да разколебае компанията, която най-вероятно разчита на развитието на космическия туризъм. Той се очаква да стартира съвсем скоро - следващата година, с полетите в орбита, организирани от Virgin Galactic.

Според запознатите космическата бира трябва да се различава от обичайната (земна бира) по два основни признака. Първо тя трябва да е с по-малко въглерод т.е. да бъде по-леко газирана, за да се предотврати появата на т. нар. "мокри оригвания", които се случват при нулевата гравитация. Наричат се мокри, защото при оригването в космоса газовете и течностите не се разделят в стомаха, както става на земята. Второто е да бъде с по-силен вкус, тъй като в космоса вкусовите рецептори са по-малко чувствителни. Ами то си е направо като английски ейл тогава или поне така звучи.

Ние – земните мъже – се надяваме космическата бира да стане готова по-скоро, за да можем да я тестваме, както си му е редът. А защо не направо по време на космическо пътешествие?! Така или иначе след 10-20 бири можеш да се озовеш директно в космоса, дори докато си на Земята.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ