Безспорни факти за истинските вампири

22.10.2014, 11:00

Няма да ги видите в модерните филми

   
 
Безспорни факти за истинските вампири

Ако авторката на "Здрач" беше попрочела малко за вампирите и беше се запознала с фактите, то книгите ѝ и съответно произведенията, наричани от мнозина филми, щяха да са доста по-ценни, отколкото са сега. Но какво значи тук някаква си фактология?! Трябва да признаем, че именно развлекателната индустрия и баш бачкащите в Холивуд направиха така, че вампирите да са много "по-така", за да продават и още "по-такава" бройка с билети. Така са видели, така са преценили. Единственото лошо в случая е, че постепенно плашещата страна на вамповете отстъпи на една по-бляскава и романтична визия.

Затова и сега се нагърбваме със задачата да припомним на всички фенове на кръвопийците 10 факта, които не се взимат под внимание от модерните разказвачи на истории.

1. Как се формира вампирът?

Според народните легенди в началото вампирът представлява меко, безформено нещо без кости. Преди да му се оформи нос, вампирът има отвор, чрез който смуче кръв. Ако успее да оцелее 40 дни в това състояние, в тялото му започват да растат кости. Колкото повече расте, толкова по-трудно се убива.

2. Вампирите могат да се хранят и от умрелите

По време на Черната смърт в Европа (1347 - 1351 г.) са погребвали умрелите с камък или тухла в устата. Това се правело, за да се пречи на умрелите да се хранят с други трупове, ако случайно решат да се върнат към живота.

3. Вампирите не са винаги аристократи

Повечето модерни вампирски истории показват кръвопийците като изтънчени аристократи. Всъщност в легендите по-често се говори за вампири от простолюдието. Дори бихме могли да ги наречем просто селяни, които пият кръв.

4. Само с кол можеш да убиеш вампир

Това е още една широко разпространена заблуда. И децата знаят, че вампирите могат да бъдат убити само с кол, забит в сърцето. Но според старите предания за вампирите, нещата не стоят точно така. Пълно е с истории за кръвопийци, убивани чрез кремация и никакви колове. Други популярни методи включват варене на главата в оцет, палене на тялото на кръстопът, заравяне на трупа с лицето към земята и заливане с вряло олио. Страхотни времена са били.

5. Вампирите имат специални сили

Всъщност нямат. Хрумването вампирите да имат някакви нетипични умения (телепатия, контролиране на чуждите мисли и превръщане в прилеп) е дело на Холивуд. Никъде преди това не се говори за такива неща.

6. Как сте става вампир?

Според модерния прочит на "Житие вампирово" можеш да станеш вампир, само ако някой друг вампир те ухапе. Но всъщност това не е бил единственият начин за "превръщане". Незаконните деца, например, са били застрашени от вампирясване, както ѝ бившите върколаци или червенокосите.

7. Има спасение, дори и да си ухапан

Според градските легенди, ако някой подозира, че е бил ухапан, трябва да пие прах от изгорен вампир. А за да се предпазиш от бъдеща атака, трябва да изядеш хляб, изпечен с кръвта на истински вампир. Рязко огладняхме.

8. Какво отблъсква вампирите?

Преди Християнството е имало най-различни начини за плашене на вампирите. Можело е да се разпръснат семена, сол, железни предмети, да се звъни със звънчета, да се хвърля пипер и да се пръска с вода. Почти като да плашиш котка.

9. Вампирите могат да имат деца

Да, оказва се, че и според градските приказки вампирите са можели да имат деца. Легендата гласи, че ако умрял съпруг се върне към живота, но във вампирски вариант, първата жена, която си набележи, му става съпруга. И понякога от този съюз се раждат деца. Смята се, че тези деца имат сила, заради която могат да поробват вампири.

10. Слънчевата светлина

Идеята, че вампирите могат да бъдат убити от слънчевата светлина също е нова-новеничка. Такова нещо изобщо не се споменава в старите легенди.

И за финал: Не ви ли се струва, че вампирите от едно време са били далеч по-готини, по-зловещи и по-истински? Авторке на "Здрач", ПОКАЙ СЕ!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ