Video Killed The Radiostar

01.08.2011, 15:37

   
 
Video Killed The Radiostar

30 години новаторство от MTV

Днес най-популярната музикална телевизия в целия свят MTV става на 30 години. За телевизионен канал са си доста дъртички, нали?! Но MTV има голям повод за празнуване, освен заради кръглата си годишнина и заради факта, че са открили начин не просто да съществуват, но да бъдат най-гледаната музикална телевизия в света вече три десетилетия. А причината за това е новаторството.

MTV стартира на 1 август 1981 г. Първите излъчени образи са на изстрелването на Apollo 11, следвани от видеоклип на песента "Video Killed the Radio Star” на групата The Buggles.

В интервю за музикалното списание Rolling Stone Марк Гудман - един от първите пет водещи по MTV, наречени "виджеи", споделя, че в началото телевизията е започнала с около 300 видеоклипа. Тогава MTV има за цел да излъчва музикални видеоклипове 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата като по този начин бързо се изстрелва на върха. Видеоклиповете са изкуство, а впоследствие се превръщат и рекламно средство за звукозаписните компании. Мадона и Duran Duran са сред първите, които стават изключително популярни благодарение на MTV.

Първата новаторска стъпка на музикалната телевизия е, че в ерата на радиото, предлага една съвсем различна за онзи момент музикална действителност. Спокойно може да се каже, че 1981-ва е годината, в която музиката започва не само да се слуша, но и да се гледа. Разбира се, има и недоволни от този факт, според които MTV обезценява музикалната индустрия акцентирайки по-скоро върху визуалните ефекти, а не върху музиката.

Но пък кой новатор не е бил жертва на скептично настроените традиционалисти!

MTV има огромно значение за формирането на младото поколение. Тя винаги е била телевизия за младите, дори това да ви изглежда като дискриминация. Първоначално зрителите на MTV в САЩ са поколение, отчаяно търсещо своята идентичност и разграничаване от родителите си, които са имали движението за граждански права и войната с Виетнам. Тези цинични и недоволни млади хора се обединяват чрез новия музикален канал и излъчваните по него видеоклипове, като по този начин се ражда MTV поколението. С развитието на интернет младите хора имат възможността да гледат любимите си клипове онлайн. Тогава музикалният канал търси различен подход и в началото на ново хилядолетие започва излъчването на риалити формати.

Последното доказателство за новаторството на музикалната телевизия се появи тази година. След видео наградите и филмовите награди, MTV раздаде и първите си отличия за дигитална музика на най-успешните изпълнители в уеб пространството.

На тази първа церемония сред победителите са Уилоу Смит, Лейди Гага, Кание Уест. С други думи – "силните на деня".

MTV едновременно се съобразява с тенденциите в музиката и създава такива. В това се състои всъщност новаторството на най-популярната музикална телевизия в света.

3 интересни факта за MTV:

При стартирането на MTV през 1981 г. първият видеоклип, излъчен по музикалната телевизия е "Video Killed The Radio Star” на групата The Buggles. Вторият видеоклип е към песента "You Better Run” на Пат Бенатар.

През 1989 г. започва излъчването на MTV Unplugged – поредица, която показва популярни изпълнители, които представят акустични версии на свои парчета. Много от тези версии по-късно са включвани в албуми. Най-известният Unplugged запис е на Nirvana в Ню Йорк 1993 г.

Един от най-скандалните моменти в историята на MTV е през 2003 г., когато Мадона – облечена като младоженец, целува двете си булки Бритни Спиърс и Кристина Агилера по време на церемонията по връчване на годишните видео награди на телевизията.



 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ