Made in China: 30 етажа за 15 дни

08.01.2012, 14:14

   
 
Made in China: 30 етажа за 15 дни

Ние никога не сме се съмнявали в потенциала на китайците и техните възможности в която и да била сфера на индустрията, затова и не бяхме кой знае колко изненадани, когато разбрахме, че едно от последните им постижения е 30-етажна сграда съградена само за 360 часа, или 15 дни.

Постройката е изградена до езерото Дунтин в провинция Хунан от строителната компания Broad Group, която специализира в устойчива архитектура. За градежа са използвани стандартни сглобяеми части (които са изработени с точност до +/- 0.2 мм) с диагонални стоманени укрепвания на подпорите.

Сградата, която всъщност е хотел, е толкова устойчива, че може да издържи на земетресение с магнитут 9, или поне така показват тестовете на Китайската академия за проучване на сградите и съоръженията. Самият процес по тестването можете да видите на 1:49 мин от видеото, което сме приложили към материала (да не кажете после, че лъжем нещо). Та, резултатите, от въпросния тест показват, че тази сграда е пет пъти по-издръжлива при земетресение спрямо нормалните съвременни постройки.

Компанията създала този хотел пък твърди, че тяхното произведение е с енергийна ефективност пет пъти по-висока от тази на един стандартен хотел. Плътните части на окачената фасада са с 15-сантиметрова изолация, а прозорците са четирикатови с вградени сенници. Освен това сградата е снабдена със система за възстановяване на топлината и климатична система с три стадия на филтриране на въздуха, която пречиства въздуха, така че той да е 20 пъти по-чист от този навън. Отгоре на всичко всяка стая е снабдена с уред, който измерва качеството на въпросния въздух, което, предвид замърсяванията в Китай, изглежда доста важно нещо.

Като цяло това е един феноменален строеж, който по нищо не прилича на нашите магистрали, които се строят не за 15 дни, не за 15 години, а за 15 десетилетия, но пък за сметка на това е довод в подкрепа на теорията, че именно китайците са построили пирамидите в Египет.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:55
3 тези китайци са като машини ,могат да създадат цяла вселена още малко
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:32
2 Ненормалници! Но все пак БРАВО!
от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:31
1 Тези са луди!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ