Кой не обича кюфтенцата на IKEA. Толкова са сочни и ароматни, че бихме отишли до магазина дори и само, за да си похапнем от тях.
Но в момента сме в извънредно положение и няма как това да се случи. Затова от IKEA бяха така любезни да споделят рецептата за заветните кюфтенца. Нека да започваме!
Продукти за кюфтетата:
• Мляно говеждо месо - 500 г
• Свинско месо - 250 г
• Лук - една глава.
• Чесън - 1 скилидка
• Хлебни трохи - 100 г
• Яйце - 1 бр.
• Мляко - 5 супени лъжици
• Сол и черен пипер
Съставки за кремообразен сос:
• Готварска сметана - 150 мл
• Зеленчуков бульон - 150 мл
• Телешки бульон - 150 мл
• Соев сос - 2 с.л.
• Масло - 40 г
• Брашно - 40 г
• Дижонска горчица - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Разбъркайте внимателно двата вида кайма, добавете към тях ситно нарязания лук, нарязания чесън, яйцето и галетата. Добавете 5 супени лъжици мляко, сол и черен пипер на вкус.
Оформете каймата на малки топчета и ги поставете върху плоска чиния или лист хартия за печене. Покрийте и охладете в хладилник за два часа, за да могат да запазят формата си при готвене. След два часа загрейте тигана на среден огън и добавете малко олио. Внимателно подредете кюфтетата и ги запържете от всички страни, докато хванат коричка.
Загрейте фурната до 180 градуса. Когато кюфтетата покафенеят в тигана, сложете ги върху тава за печене и поставете във фурната за 30 минути.
Сега пригответе кремообразния сос
Разтопете маслото в тиган, добавете брашно и разбъркайте добре, за да няма бучки. Добавете месния и зеленчуковия бульон и разбъркайте отново. В края добавете соев сос, сметана и горчица. Сместа трябва да заври и да се готви, докато леко се сгъсти.
В чиния сложете няколко супени лъжици сметанов сос и няколко кюфтета. Сервирайте ги с пържени картофи или картофено пюре. В IKEA към кюфтетата също се добавя сос от боровинки. Подобен може да се купи в обикновен супермаркет или да се замени със сладко.