HippieLandia: Нова посока за фестивалната култура в България?

31.05.2016, 13:00

Готови ли сме за по-големи музикални мащаби?

   
 
HippieLandia: Нова посока за фестивалната култура в България?

От няколко години през лятото в България стана традиция да се случват различни музикални събития, в различни точки на страната и с различна стилова насоченост. Организаторите се научиха, че българските меломани усещат и знаят какво означава качествен музикален фестивал, тъй като имат възможност свободно да пътуват и да виждат как се случват нещата в близки и далечни страни. И ако действително у нас вече има най-различни концерти - по вид, големина и цел, то нещо все пак липсваше. Нещо по-голямо, по-всеобхватно, извън рамката.

Кога за последно сте били на истински музикален фестивал? И под истински имаме предвид не да се случи в един ден, в който да се изредят няколко групи и вечерта всичко да приключи. Добрият стар фестивал предполага няколко дни, широко, открито пространство, палатки, природа... Да, у нас се случват такива събития, които са с по-алтернативна насоченост. Къде отидоха фестивалите със световни звезди, които днес са на върха?

Е, появи се събитие, което реално има шанс да запълни тази празнина и то по начин, който досега не сме усещали на българска територия. Става дума за първото издание на HippieLandia у нас, което ще се проведе на 1 и 2 юли в парка на летище "София". Първоначално обявен като еднодневен, фестивалът се разшири до събитие в два дни. На двете сцени ще излязат много съвременни групи, сред които Black Sun Empire, DAX J и Cooh & Avigeya, Gorgon City, Netsky, както и още известни имена от световната музикална сцена. Освен това очакваме съвсем скоро организаторите да обяват още артисти, които да допълнят силния лайн-ъп на HippieLandia.

И покрай меломанската еуфория от факта, че на родна територия ще дойдат страхотни имена е важно да се спомене и друго - добрият опит за създаване на фестивален дух от един по-различен от познатия на българите тип. Фестивален дух с аромата на Coachella, Tomorrowland и други от този тип. Разбира се, не може (а и не бива) да се говори за същите мащаби и размах, а по-скоро за настроение и подобен музикален дух, носещ се във въздуха. Но истината е, че случването на HippieLandia е важно за българския концертен живот от гледна точка на това, че ще предостави едно по-различно изживяване. Един непознат музикален дух, който може би има място на фестивалната карта на България.

1716575

На 1 и 2 юли ще разберем какво точно означава да бъдеш част от HippieLandia, но ни се струва, че това ще е събитие, което ще даде нов тласък на концертния живот у нас.

Повече информация и новини за фестивала ще получите на официалната Facebook страница на събитието.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ