Diamonds are forever

26.08.2011, 17:24

   
 
Диамантът Вителсбах, който носи щастие
Диамантът Вителсбах, който носи щастие

Оказва се, не само на планетата Земя. Според последни новини от Ройтерс астрономите са забелязали доста "екзотична" планета, която сякаш е изградена от диаманти и обикаля около малка звезда в нашата Галактика. Планетата е много по-плътна от всяка друга, позната на човечеството и учени са изчислили, че голяма част от нея е всъщност диамант.

Планетата се намира на 4000 светлинни години от Земята и се предполага, че е останка от някога много по-масивна звезда, която е била изгубена във външните слоеве на пулсара около който обикаля.

Пулсарите са малки мъртви неутронни звезди, които имат диаметър само 20 километра и се завъртат хиляди пъти в секунда като излъчват електро-магнитна радиация.

Според измерванията новооткритата планета е малко по-тежка от Юпитер, но е 20 пъти по-плътна. Освен от въглерод, на нея вероятно има и кислород. Но високата плътност предполага, че по-леките елементи като водород и хелий, които са основните съставни части на Юпитер, не не са част нея.

Направо не искаме да си представяме ако наистина започнат да провеждат космическите екскурзии, колко жени ще ходят на седмица, въоръжени с кирки и лопати, за да къртят диаманти от горката нова планета. Страшно!

*Diamonds are forever (от англ.) Диамантите са вечни – име на четвъртия роман от поредицата на Иън Флеминг за Джеймс Бонд и на филма, направен по романа

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ