9 факта за Свети Патрик, от които ще ви се допие

12.03.2015, 16:20

Хващайте се за зелено и започвайте да четете

   
 
9 факта за Свети Патрик, от които ще ви се допие

Денят на Свети Патрик е културен и религиозен празник, който се отбелязва на 17 март. У нас обаче религиозният елемент изобщо не е важен, защото, както много добре знаете, в България този ден се чака най-вече за да може да се пие. И то да се пие здраво. Което е добре.

Ако и вие сте сред ентусиастите, които харесват зеления цвят и звъна на пълни чаши, но не сте много наясно кой е този Патрик и защо празнувате ден, а не нощ, то ви предлагаме малко да се обогатите ментално, за да има за какво да си говорите с другите празнуващи около вас.

1. Патрик дори не е истинското му име

Когато в края на IV в. Свети Патрик се ражда, всъщност му дават име, което не можем да произнесем, затова ще напишем в оригинал - Maewyn Succat. След като е приет в католическата общност, получава познатото ни Патрик.

2. Освен това не е ирландец

Въпреки че Свети Патрик е известен с дейността си в Ирландия, нито той, нито родителите му са родени там. Всъщност семейството му произхожда от Римска Британия, чиято съвременна територия според историците е в пределите на Уелс.

3. Свети Патрик е имал вземане-даване с роби

Основната история е как Патрик на 16 години е отвлечен и изпратен в Ирландия, за да работи като роб във ферма в продължение на шест години. Докато е в робство, младежът получава знак от Бог и започва да проповядва Християнството и да покръства хората.

Според д-р Рой Флечър от Кеймбридж тази история не е точна. Той твърди, че Свети Патрик не е бил роб, а от своя страна е имал роби. Смята се, че се е придвижил към Ирландия, за да не се налага да става събирач на данъци - една от най-опасните професии по онова време.

4. Преди години в Деня на Свети Патрик продажбата на алкохол е била забранена

След като Свети Патрик умира, славата за делата му се разпростира на огромна територия. Именно по религиозни съображения в деня на светеца е било забранено да се пие и тази забрана е вдигната чак през 1970 г.

5. Свети Патрик е носел синьо, а не зелено

Зеленото е запазената марка на Свети Патрик, но в предишни времена "официалният" му цвят е бил синият. С времето обаче от празник на един светец този ден се прелива в почитане на ирландската история и наследство. Зеленото е цветът на ирландската независимост, така че постепенно започва да се асоциира и със Свети Патрик.

6. Свети Патрик не е изгонил змиите от Ирландия

Една от най-популярните заслуги на Светеца е, че е прогонил всички змии от територията на Ирландия, а доказателството е, че в страната днес няма диви змии. Да, но на Патрик не му е било особено трудно да свърши тази задача, защото при пристигането му в Ирландия също не е имало такива животни. Тъй като змиите са студенокръвни и разчитат на слънчевата светлина, за да се топлят, няма как да оцелеят в Ирландия. Всъщност объркването идва от употребата на словосъчетанието "гонене на змиите" в преносен смисъл, което всъщност означава, че Свети Патрик е прогонил друговерците.

7. Чрез детелините Свети Патрик е проповядвал за Светата Троица

Пътувайки из страната, Патрик покръства хората, а трилистната детелинка му служи за онагледяване на Светата Троица - Отец, син и Светия дух.

8. Първият парад по случай Деня на Свети Патрик се провежда в САЩ

Случва се през 1762 г. в Ню Йорк. Началото е дадено от ирландски войници, които искат да почетат корените си.

9. Какво са леприконите?

Изобразявани са като малки мъже с големи бради, лошо възпитание и обсесия по златото. Митовете за леприконите датират още от VIII в.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ