8 факта за езика, които трябва да знаете, преди да седнете да ядете

04.05.2016, 18:00

За някои хора вкусът на салама е по-саламен!

   
 
8 факта за езика, които трябва да знаете, преди да седнете да ядете

Ще ви разкажем за неща, които никога не сте предполагали. Има хора, които се раждат без езици, други, които изпитват повече от 4 вкуса и прочие, и прочие. Научете тези вкусни факти.

1. На всеки 200 000 души се ражда поне един без език. Това се казва аглосия.

2. Езикът ни може да различава само 4 типа вкусове - сладък, солен, горчив и кисел. С върха на езика можем да усещаме само сладко.

3. Китайците и японците смятат, че има 5-и вкус - "умами". Този вкус е вкусът на месо. Може да се каже, че соевият сос има вкус на "умами".

4. Според японските учени езикът може да възприема десетки вкусове в това число и този на метала.

1699482

5. Хората имат различни усещания към различните вкусове. Можете ли да си представите, че при някои хора вкусът на салама е 10 пъти по-саламен. Разбира се, това не е толкова свързано с езика, а с мозъка. Можете да имате цяла гора от вкусови рецептори и все пак няма да изпадате в неистов оргазъм от сандвича - мозъкът ще контролира всичко.

6. Както ароматът, така и вкусовете много бързо се губят. Вие преставате да ги чувствате за около минута. Също така, ако ядете солено, а после веднага сладко, вкусът от соленото ще изчезне напълно.

1699480

7. При готвачите има едно особено състояние - ако прекалено дълго са пробвали определен вкус, те могат напълно да загубят умението да го разпознават. За щастие това продължава само няколко часа, но може регулярно да се повтаря.

8. Учените са създали електронен език, който е в състояние да разпознава вкусовете не по-зле от човека. Идеята е да замени професионалните дегустатори, но накрая се оказва, че електроният език не може да се "възпита".

1699481

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ