8 от най-интересните екранизации на книги

16.02.2016, 12:30

От 2015 и 2016 година

   
 
8 от най-интересните екранизации на книги

За екранизацията на книги се е говорило много, много се и спори за достойнствата му. Като цяло обаче не виждаме особен смисъл в клишето: "Абе, брат, книгата беше по-яка!". Не защото действително книгата не е по-добра, а защото филмът по книга е погледът на режисьора спрямо литературното произведение. Четенето е субективно изживяване и то не може да се препокрие с начина, по който вие сте разбрали книгата. Дотук обаче с разсъжденията за достойнствата на интерпретационното кино, ето и най-интересните екранизации от 2015 г. насам.

1. Гордост предразсъдъци и зомбита

Писателят Сет Греъм-Смит някак решава, че няма достатъчно екшън в класическия английски роман "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и решава да я пренапише - с добавка зомбита. Няма да спорим колко е адекватно това.

1650168

2. Шерлок Холмс

Шерлок Холмс е вече на 93 години, стар и пенсиониран. През всички тези години той е оставил отпечатък на остроумие и наблюдателни умения, но всичко това е вече минало. Филмът е по мотиви от книгата "Шерлок Холмс и пчелите" на Мич Калин.

1650172

3. Интимният дневник на Анна Каренина

Кой ще гледа филм за Анна Каренина след като вече има два и за техните достойнства не спира да се спори. Режисьорът Юрий Гримов обаче казва, че тези, които очакват класически преглед на легендарната класика, изобщо не са познали.

1650173

4. Таласъми

"Семейство таласъми" е роман, който Алексей Толстой пише още на 21 години. Определено е интересно четиво, а филмът също се очаква да е добър. Ще го видим през септември тази година.

1650171

5. Момичето от влака

Историята е разделена между трима души и една трагедия: Рейчъл, Меган и Анна. Първо виждаме Рейчъл, която е типичният уморен работник по пътя към своя дом – освен това тя има шише, в което е смесен джин с тоник и това е само началото. Филмът е по романа "Момичето от влака" (колко неочаквано) от Паула Хоукин, който счупи продажбите и направи писателката звезда.

1650169

6. Инферно 

Очакваната екранизация на Дан Браун с мистични загадки и Том Ханкс. Очакваме го през октомври тази година.

1650166

7. Фантастични животни и къде да ги намерим

Екранизацията е по романа на Дж. К. Роулинг, а светът, в който ще се потопим, е точно този на Хари Потър. След романите за "момчето, което оживя", писателката пише още няколко книги от света на магьосничеството. Романът е копие на учебника на Хари от първата книга от поредицата. Определено ще е интересно.

1650174

8. Холограма за краля

Режисьор на филма е Том Тиквер, а адаптираната книга е от Дейв Егърс. Том Ханкс изпълнява ролята на американски търговски посредник, който пътува за Саудитска Арабия, за да сключи договор с богат монарх, но се забърква в неприятности.

1650167

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ