8 души, за чиито подвизи трябва да се говори повече

23.07.2015, 11:31

Да обърнем внимание на смислените неща

   
 
8 души, за чиито подвизи трябва да се говори повече

Малко ни омръзна да слушаме за зверски убийства, тормоз, кражби, лъжи, измами и какво ли още не. Наясно сме, че светът не е пълен само с добри хора, но ни писна да се говори само за изродите на земята, които извършват атентати, гаврят се с деца, крадат от пенсионери, осакатяват животни и т.н.

На света живеят и добри хора. Такива, които вършат добри неща, но, разбира се, за тях се говори малко, кратко и бързо се забравят. Първичният интерес към зверствата и неприятните неща го разбираме, но не можем да се примирим, че той тотално заличава нуждата от друг тип информация.

Затова ще се опитаме да оправим тази несправедливост и ще ви разкажем за 8 души, за чиито подвизи, случили се при определени обстоятелства, ни се ще да се знае повече.

Хидеаки Акаива

1541623

На 11 март 2011 г. японецът Хидеаки Акаива е на работа, когато се случва ужасно земетресение с магнитуд 8.9 по Рихтер. То пък предизвиква цунами. Акаива се втурва към дома си и го открива изцяло потопен под вода. Сред намерените тела не вижда това на съпругата си. Без изобщо да се колебае, Хидеаки навлича водолазен костюм и се гмурка в потопения град. Спасява жена си само няколко минути преди вече да е късно. След това се гмурка отново, за да спаси майка си, след това съседите си, после се гмурка отново и отново, докато на мястото не пристигат международни организации, които подхващат спасителна операция.

Робер де ла Рошфуко

1541625

16-годишният Робер бяга от немската окупация във Франция през 1940 г. и се присъединява към Съпротивата, но по-късно е заловен. Спасен е от британците и оттам животът му преминава в сферата на саботажа и шпионството. Британците обучават Робер и го връщат във Франция, където той се опитва максимално да пречи на Хитлер и Гестапо. Робер де ла Рошфуко е залавян два пъти и два пъти е осъждан на смърт от германците, но успява да избяга. Взривявал е електростанции, жп линии, контролирани от нацистите и е разрушил не един и два оръжейни склада.

Бялата Смърт

1541626

Симо Хаюха е финландският отговор на съветската 160-хилядна добре въоръжена армия през зимата на 1939 г. Той е абсолютна машина за убиване - изчислено е, че е убивал по 7 души дневно в продължение на 100 дни. Симо е обявен за най-успешния снайперист в историята на човечеството, печелейки прякора "Бялата Смърт". Всяка сутрин Хаюха облича белите си дрехи, нарамва оръжието си, ляга в снега и почва да отстрелва руснаци. Те така му се дразнят, че пускат руски снайперистки отряд, който да го обезвреди. Не след дълго отрядът се връща "в чували".

Кариерата му залязва, когато руски куршум отнася половината му лице. Спасен е, но изпада в кома. Събужда се ден след края на Съветско-финландската война.

Нина Онилова

1541627

Украинката е командир в Червената армия и се бие срещу германците във Втората световна война. Преди да влезе в армията, Нина е шивачка. Куражът ѝ вдъхновява всички войници около нея. През септември 1941 г. е сериозно ранена, но въпреки това отново се включва в битка и разбива вражески танк с два коктейла "Молотов". Умира през 1942 г.

Камла Деви

1541620

В един слънчев ден в Северна Индия Камла Деви тори земите си, когато я напада леопард. Приготвяйки се за борбата на живота си, тя си обещава това да не е последният ѝ ден на тази земя. Камла твърди, че се е борила с леопарда повече от половин час. Успява да го убие с един от инструментите си. Изключително сериозно ранена, тя успява да долази до града, където намира медицинска помощ.

Хърбърт Нич

1541621

Хърбърт Нич е австрийски плувец. През 2012 г. се гмурка до 253 м. дълбочина и става човекът, гмурнал се най-дълбоко. Освен това Нич може да задържи въздуха си под вода за над девет минути. През 2012 г., опитвайки се да счупи собствения си рекорд от 2007 г., Нич не успява да изплува обратно и изпада в нитрогенна наркоза. Спасяват го, но седем дни е в кома. След като се събужда, лекарите му казват, че до края на живота си ще бъде в инвалидна количка. Нич обаче не е съгласен и благодарение на изключителната си воля и дълги месеци тренировки се изправя отново на крака.

Харисън Окене

1541622

Харисън е част от екипажа на кораба Jascon 4. Част от защитния механизъм на кораба е при авария всички врати да се заключат, за да предпазят стоката от пирати. Една сутрин, докато са в открити води, Окене разбира, че има авария, защото чува виковете за помощ на своите колеги. Вратите навсякъде обаче са заключени и той няма какво да направи. Корабът започва да се пълни с вода, но Харисън успява да намери въздушен джоб, където прекарва цели три дни с кутийка сода в ръка. Точно когато решава, че ще умре, спасителни екипи откриват Окене.

Лидия Ангиу

1541624

Една февруарска сутрин Лидия отива да види как са децата ѝ и техните приятели, които си играят навън на снега. Там вижда, че полярна мечка тича към дечицата. Без изобщо да се замисля, Лидия се втурва да спаси децата си. Започва да се бори с мечката и успява да я задържи, докато съсед не идва с пушка и не стреля по животното 4 пъти.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ