7 филма, които не заслужават Оскар

17.09.2015, 19:30

Според последните анкети в интернет

   
 
7 филма, които не заслужават Оскар

Никога няма доволни. Винаги хората се разграничават по едно или друго. Анкетите са напълно реални и отразяват масовото мнение, не нашето. Понякога наистина не разбираме хората... виж за какво става въпрос.

1. "Ловецът на елени" (1978) 

1569295

Американски игрален филм - военна драма, режисиран от Майкъл Чимино, с участието на Робърт Де Ниро, Джон Савидж, Мерил Стрийп и Кристофър Уокън.

Разказва историята на група приятели, американци от руски произход, работници в металургичен завод в малко американско градче, които трябва да отбият военната си служба по време на Виетнамската война. "Ловецът на елени" представя моралните и психически последствия от военните извращения и политически манипулирания патриотизъм за сметка на приятелство, чест и семейство в едно тясно обвързано общество.

Смятан е за един от най-великите филми в историята на американското кино. Американският филмов институт включва "Ловецът на елени" в листата 100 години Американски филмов институт... 100 филма. Списание Empire поставя филма в класацията си "500 най-велики филма за всички времена".

Страшен парадокс...

2. "Ганди" (1982)

1569289

Филмът пресъздава житейската история на Махатма Ганди (няма как да не си го чувал), една от най-важните личности на 20-ти век - индийски политически лидер, който успява да освободи страната си от британско влияние, използвайки мирни средства. Провъзгласен за "Баща на нацията".

Режисьор е Ричард Атънбъро, а в ролите са Бен Кингсли, Кандис Бъргън, Едуард Фокс, Джон Гилгуд, Тревър Хауърд, Джон Майлс и Мартин Шийн. Снима се във Великобритания и Индия.

3. "Да возиш мис Дейзи" (1989)

1569290

Възрастна еврейска вдовица, живееща в Атланта, вече не може да шофира. Нейният син настоява тя да му позволи да ѝ наеме шофьор, което през петдесетте значи чернокож (така си е било). Тя се съпротивлява срещу всяка промяна в живота ѝ, но шофьорът Хоук е назначен от сина ѝ. В началото тя отказва да бъде возена от него, но Хоук бавно и постепенно я убеждава със своя природен чар. Филмът разкрива над двайсетгодишния живот на двамата заедно докато между тях бавно се градят отношения, които стопяват привидните разлики.

Режисьор е Брус Бересфорд, а в ролите са Морган ФрийманДан Акройд, Джесика Танди. Държавата е САЩ.

4. "Танцуващият с вълци" (1990)

1569292

Изпратен в далечна област в дивия район на Дакота по време на Американската гражданска война, лейтенант Джон Дънбар (Кевин Костнър) се сприятелява с индианците от племето сиукси, научавайки техния начин на живот, обичаи и истинска същност. Те му дават името Танцуващият с вълци, а той започва да ги чувства като семейство. Постепенно забравя войнишката униформа и се влюбва в красивата индианка.

Режисьор е Кевин Костнър. В ролите: Кевин Костнър, Мери Макдонъл, Греъм Грийн, Родни Грант и др.

"Танцуващият с вълци" е номиниран за "Оскар" в 12 категории, печелейки 7 от тях. Не разбираме...

5. "Влюбеният Шекспир" (1998)

1569294

Значи такааа. Това е британско-американски комедиен филм, режисиран от Джон Мадън, по сценарий на Марк Норман и драматурга Том Стопард. Филмът изобразява любовна история между драматурга Уилям Шекспир по времето, когато той пише пиесата "Ромео и Жулиета". Иторията е измислена, макар няколко от героите да са базирани на истински хора. В допълнение, много от героите, репликите и сюжетните похвати се отнасят до пиесите на Шекспир.

"Влюбеният Шекспир" спечелва седем награди "Оскар", включително за най-добър филм, най-добра актриса (Гуинет Полтроу) и Най-добра поддържаща актриса (Джуди Денч).

Актьорите са Джоузеф Файнс, Гуинет Полтроу, Джефри Ръш, Колин Фърт, Бен Афлек, Джуди Денч.

6. "Чикаго" (2002)

1569291

Филм-мюзикъл за славата и парите в град Чикаго през 1920 г. Филмът печели шест "Оскар"-а, в това число и за най-добър филм, както и три награди "Златен глобус".

Накратко...

Велма Кели е кабаретна танцьорка и певица. Нейната слава се увеличава след двойното убийство, което тя извършва (убива съпруга си и сестра си). Рокси Харт е никому неизвестна млада жена, която мечтае за слава и популярност като певица. Когато тя убива нахалния си любовник, който преди това я е излъгал, че има възможност да я лансира в музикалния бизнес като певица, попада в затвор за убийци. Там Рокси се среща с Велма Кели. За да се спаси от смъртното наказание, Рокси наема Били Флин, най-добрият адвокат в Чикаго, който ѝ обещава да обърне делото в нейна полза. Флин манипулира пресата и обществото. Така малко по малко Рокси става известна. Но славата ѝ не трае дълго...

Режисьор е Роб Маршал, а в ролите са Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър, Ричард Гиър, Джон Райли, Куин Латифа, Кристин Барански, Тей Дигс, Луси Лиу, Колм Фиори, Доминик Уест.

7. "Сблъсъци" (2004)

1569293

Събитието, което вдъхновява Пол Хагис за създаването на "Сблъсъци", е грабежът на собствения му автомобил. Режисьорът е нападнат насред Лос Анджелис и е принуден с пистолет, опрян в главата, да отстъпи колата си. Насилието, което преживява, го подтиква да напише сценария още през 2001 г., а по-късно да режисира филма, спечелил "Оскар" за най-добър филм през 2006 година.

Силно разочарован от съвременното общество, Пол Хагис засяга темите за законите и нарушаването им, за насилието, на което са подложени обикновените граждани, за отчуждаването на хората един от друг и главно – за расизма и предразсъдъците.

Актьорите са: Райън Филип, Майкъл Пеня, Уилям Финчър, Лудакрис, Джанкарло Еспозито, Джак Макгий, Сандра Бълок, Дон Чийдъл, Терънс Хауърд, Танди Нютън, Лорънсз Тейт, Брендън Фрейзър.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ