7 породи кучета, които незаслужено се смятат за убийци

16.03.2016, 09:30

Кофти стопанин - лошо куче

   
 
7 породи кучета, които незаслужено се смятат за убийци

Ние не робуваме на клишето, че голямото куче е опасно, дори още по-зле - убиец. Ако това е вярно, то тогава следва, че всички едри мъже, боксьори и шампиони по бойни изкуства, трябва да бъдат разглеждани като потенциална опасност. Не кучето е опасно, а лошите собственици, които не са съобразили възможностите си и потребностите на домашния си любимец. Същото е и при невъзпитаните деца и родителите. Днес ще ви разкажем за 7 от породите, които носят клеймото на убиеца абсолютно незаслужено. 

Тоса ину

Тоса е японска порода кучета.  Височината в холката за мъжките е в диапазона 61-82 см, а за женските - 55-80 см. Масата варира между 37 и 90 кг. Тези кучета имат набито телосложение. Това е много гордо, предано, силно и покровителствено куче, което го прави отличен пазач. Породата е самоуверена и има силна воля, което понякога създава трудности в дресировката.

1666533

Бултериер

Произходът им идва от Великобритания и са наследници на бикоборците. Теглото им обикновено е в границите на 22 - 38 кг. На височина достигат средно 45 - 55 см.

Бултериерите са много активни и смели кучета. Те обичат да са заобиколени от хора. Имат силна воля и поради това собственикът им трябва да умее да им се налага. Бултериерите имат нужда от вниманието на своите собственици и поради това не бива да се държат само навън, като дворни кучета. Трябва да се социализират от малки, за да се премахне вродената им агресия към малки животни.

1666526

Родезийски риджбек

Родезийският риджбек или африканското лъвско куче е порода, чийто произход е от ЮАР и Зимбабве. Ловните му способности са невероятни - група от три кучета безстрашно напада шест лъва и с голяма ловкост ги удържа до пристигането на ловците. Тяхната захапка е най-силна в сравнение с всички други породи кучета. Известно е, че само хиената и родезийският риджбек могат да нападнат целенасочено лъв.

Риджбекът е изключително спокойно куче, с уравновесена нервна система и издръжливост. Рядко лае. Гордо, интелигентно, резервирано към непознати, но без да проявява агресия или страх.

1666532

Канарски дог (Дого канарио)

Както говори името, това сложно куче идва от Канарските острови. Подходът към тези кучета при възпитанието по време на растежа трябва да е много внимателен и методичен, да не се насилват в никакъв случай. Дого канарио може да се използва с успех при дисциплини като "Послушание", търсене в развалини, следене. Тези добри пазачи са лоши срещу непознати и много бдителни. Те са силно привързани към семейната клетка.

1666534

Американски булдог

Американският булдог на външен вид прилича на английския си роднина, но е по-висок и по-слаб от него. Височината му е между 50 и 70 см, а теглото между 27 и 54 кг. Тялото му има добре оформена мускулатура.

Тези кучета са много добри пазачи, но това качество проявяват във възрастта от 12 до 18 месеца, а някои едва след втората година. Това е периодът, в който кучето развива своя покровителствен инстинкт, който проявява добре в по-късна възраст. Без екстремна агресивност, той много добре се справя оставен сам и особено когато е добре обучен да лае малко, което не е трудно. Без проблем се разхожда по улиците, без да демонстрира агресия, когато го приближиш. Американският булдог е чувствително куче, не обича подигравки. Социализацията му трябва да започне много рано, особено когато живее в условията на непривичния градски шум.

1666536

Бурбул

Съвременният южноафрикански бурбул е куче с големи размери, истински молос, притежаващ мощен скелет и прекрасна мускулатура. При това у бурбула отсъстват характерните за мастифообразните породи рохкавост, тромавост и флегматичност. Ръстът в холката при мъжките е не по-малко от 70 см, а при женските – 65 см. Минималното тегло при мъжките е 70 кг, а при женските – 55 кг. Въпреки големите си размери, тези кучета са въплъщение на хармоничност, компактност и енергичност. Суровият му характер не пречи да се отнася нежно и трепетно към децата.

1666530

Пакистански булдог

Родината на тези кучета, както се подразбира още от тяхното име, е Пакистан. Породата е резултат от кръстосването на пакистански мастиф и пакистански бултериер, а представителите ѝ са били използвани в миналото като ловци, пазачи и в боеве с кучета и мечки. Височината на мъжкия започва от 88 до 106 см., а на женската - от 76 до 86 см. Тегло: от 40 до 63 кг.

Пакистанските булдози имат силно развити защитнически инстинкти и са изключително предани на стопаните си. Важно е да се социализират отрано, за да не се появят проблеми в поведението им по-късно.

1666535

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ