7 мита за ХИВ и СПИН, които трябва да забравим

22.11.2015, 12:14

Крайно време е

   
 
7 мита за ХИВ и СПИН, които трябва да забравим

Свикнали сме да мислим за ХИВ и СПИН като за диагнози, които означават гарантирана смъртна присъда. Това не е точно така. Преди дни Чарли Шийн, известен с бурния си живот, обяви, че е ХИВ позитивен. Независимо дали го харесват или не, масово хората се стреснаха, че Шийн едва ли не обявява на света, че съвсем скоро ще умре.

Актьорът призна, че знае за диагнозата си от около четири години и дълго време се е опитвал да научи всички подробности за ХИВ вируса. Той заяви още, че оттогава сякаш живее в някаква паралелна реалност. Тъжната истина е, че само в САЩ живеят 1.2 милиона ХИВ позитивни. Човек, заразен с този вирус, може да се разболее от СПИН, но това не е задължително. Онова, което ни направи впечатление в признанието на Шийн, е, че чрез публичността на изявлението си той иска да премахне страха и безпочвените бариери, които хората поставят между себе си и заразените като него.

Действително съществуват много митове за СПИН и ХИВ и смятаме, че те просто трябва да бъдат разбити. Наричан "сексуално необуздан наркоман, който си го е търсел", Чарли Шийн направи първата стъпка именно към разобличаването на заблудите. Всъщност именно заради признанието на актьора светът отново заговори за "чумата на XX в.", за която като че ли бяхме забравили.

1600334

Безразборният секс и употребата на наркотици са причината да има ХИВ/СПИН

Да, по този начин рискът от заразяване се увеличава многократно. Но истинският причинител е самият вирус.

ХИВ/СПИН е проблем на гейовете и хората от малцинствата

Да, в САЩ 2/3 от новите случаи на заразените с ХИВ и болните от СПИН са сред хомосексуални мъже, но глобално това не е така. Просто гейовете са в по-голям риск, но вирусът се разпространява и сред хетеросексуалните хора. Проблемът не е на определена общност, а на цялото общество. Хората от малцинствата също са в риск, тъй като често те имат най-малко достъп до здравни услуги.

Ако правите секс без предпазни средства с човек с ХИВ, задължително ще се заразите и вие

Чарли Шийн употреби термина "неприхващаем". Той обясни, че се е подложил на лечение, което дотолкова е намалило нивото на ХИВ в организма му, че кръвните изследвания не показват наличието му. Точно това е целта на специалистите, които разбработват лекарства за ХИВ - да гарантират пълноценен живот и минимален риск от пренасяне на вируса. Разбира се, това не ознава, че ХИВ се лекува, просто опасността да бъде пренесен на друг човек драстично намалява. И все пак сексът с предпазни средства остава единственият сигурен начин за здравословен сексуален живот.

Ако сте в моногамна връзка, не е нужно да се тествате за ХИВ

Дори вие и вашият партньор да сте тествани и да сте чисти, това не значи, че сте напълно защитени. Всеки човек може да изневери или да посегне към наркотични вещества. Специалистите твърдят, че всеки сексуално активен човек трябва да се изследва.

1600335

Криминализирането на хора с ХИВ/СПИН ще намали разпространението на вируса

В много щати в САЩ се смята за престъпление да не кажеш на своя сексуален партньор, че имаш ХИВ. Според лекарите обаче така се засилва дискриминацията към тези хора, отколкото здравната сигурност. Логично е - така хората ще се страхуват да се тестват за ХИВ/СПИН. Незнанието, че си заразен, не може да се тълкува като престъпление. Около 10% от хората, които имат ХИВ, не знаят за това...

Заразените с ХИВ и болните от СПИН си личат на външен вид

Пълни глупости. Външният вид не може да бъде индикатор. Всъщност точно когато човек има в организма си най-високото количество от вируса - в първите месеци, откакто е заразен, изглежда съвсем здрав.

Ако се заразите с ХИВ/СПИН, ще умрете от това

Медицината доста се е развила и вече е възможен дълъг и пълноценен живот с вируса на ХИВ. В началото на СПИН кризата в света е съществувало само едно лекарство - AZT, което е било толкова токсично и непоносимо, че много често пациентите са избирали да го спрат, отколкото да продължат да го взимат. Днес ситуацията е коренно различна.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ