6 твърде вероятни последици от пандемията от COVID - 19

07.04.2020, 09:00

Животът ни няма да бъде както преди!

   
 
6 твърде вероятни последици от пандемията от COVID - 19

Всички си казваме как искаме този ужас да приключи и всичко да бъде както преди. Това, което обаче не ни се иска да повярваме е, че пандемията ще има своите последствия. Трудно е да се предвиди какъв ще бъде животът след коронавируса, но засега прогнозите не са много оптимистични. Ето какво вероятно ни очаква:

Китай ще засили позициите си на световния пазар

Китай, където пандемията започна и почти приключи, ще се възстанови до есента. Бързото връщане към резултатите от миналата година може да помогне за укрепване на вече мощната глобална икономика на Китай. Освен това сега всички страни, които сега се борят с коронавируса, ще са равни на Китай и ще приемат методите за преодоляване на пандемията.

Други страни, които преживяват пика на пандемията, ще имат по-трудно време. В САЩ, които водят търговска война с Китай, БВП ще спадне с 8% - това не се е случвало от Втората световна война. Но щатите ще се върнат към предишния си живот до края на годината.

Отношенията между страните ще станат по-слаби

Големите компании осъзнаха, че поради тесните икономически връзки с други страни, те могат да пострадат значително по време на кризата. В резултат на това може да настъпи отстъпление от глобализацията и фокусът върху националната икономика ще се увеличи. Една от основните прояви ще бъде търговската война между САЩ и Китай - сега между тях има примирие, но тогава конфронтацията може да се засили.

Ще стане по-лесно хората да бъдат следени

В Китай и Южна Корея бяха използвани приложения за контрол на движението на хората по време на карантина. Проблемът с въвеждането на подобни програми е, че някои правителства и компании ще ги използват и след пандемията. Това означава, че тези хора няма да бъдат в безопасност. Например, поради факта, че естонската система за разпознаване на лица е инсталирана в Social Monitoring, снимките на потребителите могат да бъдат изнесени в чужбина.

2223283

Доверието в учените ще се увеличи

Въпреки че някои все още се надяват да излекуват коронавирус с чесън и джинджифил, повечето все още разчитат на професионална медицинска помощ. Към лекарите ще се отнасят с голямо уважение и все по-малко медицински грижи ще бъдат отказвани. Също така хората ще бъдат афектирани от историята на лекаря в Ухан, който предупреди за коронавирус, но никой не му повярва. В резултат на това той почина от коронавирус.

Онлайн бизнесът се движи традиционно

В условията на карантина и самоизолация компаниите, които използват онлайн сайтове, са спечелили. Те не загубиха нищо и дори спечелиха нови клиенти поради затварянето на офлайн точки. Ще бъде възможно да се покрият загубите и за онези, които са успели да преминат към нов режим на работа. Независимо от това, експертите предупреждават, че не всички онлайн компании ще могат да останат на пазара. Организациите не се справят с търсенето и получават много негативизъм по свой адрес.

Компаниите ще се оринетират към дистанционна работа

Много компании ще разберат, че да се работи от дома е удобно и да харчат пари за наемане на офис не е необходимо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ