Отвъд прозорците е ноември. Влажно е, сиво е, и изгледите времето да се оправи клонят рязко към нула. Идва царството на студа... Прочетете тази статия за да разберете как да се защитите от мразовития полъх на зимата и да предпазите тялото и душата си от вредните ѝ влияния.
Обличайте се като зелки
Поговорката "от студ умри - гъзар бъди" важи с пълна сила по нашите ширини, но последствията от нея са повече и по-сериозни отколкото дивидентите. Обличайки се достатъчно топло, вие създавате въздушен слой между дрехите и вашето тяло, който запазва топлината на мястото ѝ.
Носете термо бельо
Тази поддрешна одежда не е предназначена само за скиори и алпинисти. Термобельото има чудесни топлозадържащи свойства и освен, че ще ви топли добре, няма да позволи на тялото ви да се поти.
Мийте ръцете си
Вирусът на грип има изключително силна живучест, той запазва патогенните си свойства до два дни, живеейки върху почти всички повърхности, които ви заобикалят. За да предотвратите неприятните болестни моменти е достатъчно просто да миете ръцете си редовно и да избягвате контакт с очите, откъдето вирусът лесно може да се промъкне в тялото ви.
Ставайте по-рано
Разбира се, ако не сте от онези нещастници, които така или иначе стават по тъмно, ранното събуждане ви осигурява две жизненоважни предимства - Първо повечето слънчева светлина, която поемете усигурява повече витамин D. Второ - Прекарвайки повече време през светлата част от денонощието, няма да имате усеяането, че живеете в постоянен мрак и ще избегнете зимната депресия.
Наспивайте се
Макар този съвет да е взаимоизключващ се с предишния, двата заедно могат да бъдат съчетани, ако си лягате навреме. През тъмната част на денонощието тялото е уязвимо и липсата на сън го изтощава допълнително. Осигурете си една хубава 8-часова почивка и не само ще възвърнете силите си, но и ще се почувствате по-щастливи.
Хранете се правилно
През зимата организмът се нуждае не само от топлина и отдих, но и от витамини. Най-добрият начин да си ги набавите е като ежедневно консумирате плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.