6 отвратителни козметични средства от миналото

30.12.2015, 11:30

А ние си мислихме, че лакочистителят е най-голямото зло

   
 
6 отвратителни козметични средства от миналото

Хората използвали урина, арсен и солна киселина, за да бъдат по-хубави. Но за съвсем кратко. След като прочетете тази статия ще видите, че лакът за нокти, с който ви трови жената, е най-малкият проблем.

1. Урина за здрави зъбки и пране 

Урината се използва за стоматологични цели още от древен Рим. По-късно обаче "бащата на съвременната стоматология" - Пиер Флошар, иска да възроди практиката с жабуренето с пикня (извиняваме се, но следим да няма повторения). В действителност в урината се съдържа амоняк, който е в състояние да забави развитието на кариес.

Отпадъчните води на човека са се използвали и като средство за пране - предимно от бедните, които са нямали пари за сапун.

2. Изгорял хляб за бели зъбки

Страшна практика през 19 век. Жените буквално изгарят по 3 хляба на седмица и от въглените правят паста, с която търкат зъбите си. Не искаме да си представяме.

3. Беладона за големи очи

В миналото се е възприемало, че колкото по-големи и отворени са очите, толкова е по-красиво. Трудно е да не се съгласим с това, но начините за постигането на този ефект са били повече от плашещи. Докторите са препоръчвали по една капка от беладона във всяко око.

В случай, че не знаете, ще ви кажем, че само листенце от това растение е в състояние да убие зрял мъж. Беладоната (Atropa belladonna) е кръстена на най-възрастната от трите древногръцки богини на съдбата - Атропа (Атропос), която отговаря за последния етап от живота на хората.

4. Арсен за кожа

Таблетките с арсен са били особено популярни през 19 век. Разбира се, не са помагали за абсолютно нищо. Водели са до ленивост, бледност, отпадналост и т.н. - всички достойнства на викторианската аристокрация.

5. Меча мас за коса

Годината била 1834 - някъде там хората съвсем се смахнали. Те смятали, че водата е пагубна за косата и мазали косите си с меча мас. През същата година е излязло книжле, което се казвало "Ръководство по козметика и мода". В него пише, че къпането и третирането на главата с вода води до заболяване на скалпа и ушните канали.

6. Солна киселина за лунички

Луничките може да се приемат за нещо сладко в наши дни, но през 19 век са били символ на грозота. Аристократичната бледност е била на почит тогава и хората са горили лицата си, за да се отърват от малките петънца. Смахната работа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ