6 от най-циничните фрази в историята на човечеството

Хората се учат от грешките си, а човечеството - от историята

   
 
6 от най-циничните фрази в историята на човечеството

Репликите на съвременниците ни също имат своите достойнства. Но ето ти няколко наистина цинични (от гледна точка на историята) изказвания.

1. "Животът стана по-весел, живее се по-весело…" – Йосиф Сталин, 17 ноември 1935 година

И още:

"Всички народи в нашата страна, всички най-добри хора в Европа, Америка и Азия, накрая и всички най-добри хора в Германия... ще видят, че нашето дело е справедливо, че врагът ще бъде разбит, че ние сме длъжни да победим!"

"Нашата политика за мир и сигурност е същевременно и политика за подготовка за война. Няма отбрана без нападение. Армията трябва да бъде обучавана в духа на нападението. Ние трябва да сме готови за война..."

"Радостта е най-отличителната страна на Съветския съюз"

2. "Слава Богу, в тази страна имаме три преимущества: свобода на словото, свобода на мисълта и разумността никога да не ги използваме." – Марк Твен (винаги е разбирал духа на времето)

И още:

"По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения..."

"Някои твърдят, че между човека и магарето няма разлика — това е несправедливо по отношение на магарето."

"Не искам да си развалям отношенията нито с рая, нито с ада. Имам приятели и на двете места."

3. "Като нямат хляб, да ядат пасти." - Мария-Антоанета

И още:

"Спокойна съм като всеки, на чиято съвест не тежи нищо."

"Кураж! Когато моите мъки са напът да свършат, не е моментът моят кураж да ме изостави." – малко преди екзекуцията, реплика към съдебните заседатели

4. "Всеки му своето" – по принцип е много стара фраза. Но най-циничната ѝ употреба е като девиз на концетрациония лагер "Бухенвалд"

5. "Когато нещо се изясни, то престава да ни интересува. Какво е искал да каже онзи бог, който е съветвал: Познай себе си! Дали това е означавало: Престани да се интересуваш от себе си! Стани обективен! А Сократ? А човекът на науката?" – Фридрих Ницше

6. "Изискваме незабавно скъсване с подобен предразсъдък, според който само богатите или дошлите от богати семейства чиновници са в състояние да управляват държава, да вършат ежедневна делнична работа по управлението. Ние изискваме обучението по държавно управление да се води от съзнателни работници и войници - и то да започне незабавно, тоест към това обучение да бъдат незабавно привлечени всички трудещи се и цялата бедна класа." - Владимир Ленин

1562751

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ