6 мистерии с изчезнали самолети, неразгадани и до днес

05.01.2015, 12:29

Сякаш се изпаряват във въздуха

   
 
6 мистерии с изчезнали самолети, неразгадани и до днес

Смята се, че летенето със самолет е най-сигурният начин за придвижване на големи разстояния и въпреки че статистиката е положителна в тази насока, самолетните катастрофи, а напоследък и мистериозни изчезвания, са теми, за които се говори все по-често. Сега ще ви разкажем няколко истории за самолети, чието изчезване и до ден днешен се смята за мистериозно.

1.

1456623

Boeing 727-223 е откраднат от летище "Quatro de Fevereiro" в Луанда, Ангола на 25 май 2003 г. Малко преди залез слънце двама мъже се качват на борда - инженер Бен Чарлс Падила и неназован механик от Конго. Нито един от двамата няма сертификат за управление на Boeing 727, който впрочем изисква трима души в пилотската кабина. Без да се свързва с контролната кула, самолетът започва да се движи по пистата, подготвяйки се за излитане. От кулата не получават никакъв отговор, въпреки настойчивите опити за комуникация, а проследяващото устройство на машината е изключено. Със загасени светлини самолетът излита над Атлантическия океан. Оттогава няма следа или вести нито от самолета, нито от двамата мъже.

2.

1456624

Star Tiger е пътнически самолет, притежаван от BSAA, който изчезва безследно над Атлантическия океан по време на полет между Санта Марина и Бермуда на 30 януари 1948 г. Моментално е организиран спасителен отряд, който в продължение на пет дни, въпреки лошите климатични условия, търси оцелели. 26 самолета летят общо 882 часа над мястото на изчезването, а паралелно се извършва и издирване по суша, но така и не се откриват каквито и да било останки нито от самолета, нито от пътниците, които са 31 на брой. Изчезването на този самолет заедно с това на Avro Tudor Star Ariel през 1949 г. (малко по-надолу ще ви разкажем за него) остават неразгадани до днес, спомагайки за оформянето на легендата за Бермудския триъгълник.

3.

1456627

Полет 2501 на Northwest Orient Airlines, извършван от DC-4 витлов пътнически самолет от Ню Йорк Сити до Сиатъл, изчезва вечерта на 23 юни 1950 г. На борда има 55 пътници и трима души екипаж. Не е открито нито едно тяло и така изчезването се превръща в най-смъртоносната катастрофа с пътнически самолет в американската история дотогава. Машината е на около 1.1 км. от езерото Мичиган, а след като пилотите съобщават, че снижават на 760 м., самолетът изчезва от радарите. Започва мащабно претърсване на района, преравяне на езерното корито, но следа не е открита. След време няколко тела изплуват над повърхността на водата, но водолазите така и не успяват да открият останките от самолета.

4.

1456622

Star Ariel на BSAA е Avro Tudor Mark IVB пътнически самолет, който изчезва без следа над Атлантическия океан по време на полет между Бермуда и Кингстън, Ямайка на 17 януари 1949 г. Времето е благоприятно, а вероятността за турбуленция - почти нулева. И все пак самолетът изчезва и до днес не е ясно нито как се случва трагедията, нито къде са останките от самолета.

5.

1456625

На 26 януари 1950 г. Douglas C-54 Skymaster изчезва по пътя си от Аляска до Монтана с 44-ма военни на борда. Последния радио контакт машината прави два часа преди планираното кацане. Въпреки една от най-големите спасителни операции, организирана от американските военни, никога не се открива нито следа от изчезналия самолет. Седмица преди инцидента и два дни след това от близки бази е съобщено за два неидентифицирани летящи обекта, кръжащи над някакъв хангар. И до днес не е ясно дали НЛО-тата и безследното изчезване на самолета имат нещо общо помежду си.

6.

1456626

Varig Boeing 707-323C изчезва на 30 януари 1979 г. Полетът му тръгва от Международното летище Narita в Токио и трябва да свърши в Рио де Жанейро с прекачване в Лос Анджелис. В самолета има 153 картини на Манабу Мабе. Нито самолетът, нито картините са открити.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ