6 любопитни факта за дезодорантите

07.09.2016, 09:00

Те са оръжия за масово унищожение на бактерии

   
 
6 любопитни факта за дезодорантите

Ползването на дезодорант е не просто препоръчително, ами направо задължително. Дори и да сте се напръскали с най-скъпия парфюм, миризмата на потни мишници винаги ще надделее. Но рекламите на дезодоранти не казват по-любопитните и важни неща за тях. Ето кои са те:

1. Скриването на човешката миризма не е модерно творение. Още древните египтяни са слагали ароматни соли във ваните си, а по-късно са започнали да ги ползват и за мишниците си.

2. Дезодорантите съдържат антибактериален разтвор, който убива бактериите. Именно те (а не самата пот) причиняват неприятната миризма.

3. Антиперспирантите не спират изпотяването. Те само го забавят, като блокират определени жлези и могат да го намалят с до 20%. Всички реклами за целодневна 100%-ова защита са измислица.

4. Дезодорантите са по-ефективни преди лягане. През нощта не се потим (с изключение на онези ужасни летни нощи), а основната цел на дезодорантите е да убият бактериите - процес, който се осъществява по-лесно, когато няма пот.

5. Важно е да сменяте марката и модела, тъй като продължително използване на един и същ дезодорант може да доведе до развиване на имунитет към него и той да стане неефективен.

6. Дезодорантите могат да се ползват и за крака. Ефектът им е същият.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ