5 суперматерии, които ще променят света ни

03.02.2015, 11:10

Бъдещето е по-близо, отколкото си мислим

   
 
5 суперматерии, които ще променят света ни

В света се случват какви ли не неща, които само до няколко години съвсем реално ще променят начина, по който живеем. Наясно сме, че тези думи звучат гръмко, но също така сме наясно, че не всички си даваме сметка колко бързо се развиват новите технологии и умовете на учените.

Днес сме решили да ви представим няколко суперматерии, които постепенно навлизат в живота ни и като нищо ще преобърнат ежедневието ни на 180 градуса. При това съвсем скоро.

1. Самовъзстановяващи се материи

1468950

Човешкото тяло има добра способност за саморегенериране. Но сградите например нямат. Скот Уайт от Университета в Илинойс в момента работи над развиването на биоинспирирани изкуствени системи, които могат да се самовъзстановяват. Миналата година лабораторията, в която той работи, създаде нов полимер, който успява да запълни сам видима дупка. В полимера е вградена васкуларна система от течности, които се свързват по подобие на кръвта. Преди това и други материи са демонстрирали такива постижения, но върху миниатюрни дупчици. Новата може да поправи дупка в размер от 4 мм. Подобен отвор е нищо работа за човешката кожа, но за пластмасова повърхност е сериозен напредък.

В момента инженери разработват цимент, асфалт и метал, които също да могат да се саморегенерират. Опитайте се да си представите пътищата в България без дупки. Идеята, разбира се, е въпросните самовъзстановяващи се материи да бъдат достатъчно евтини, за да могат да се използват масово.

2. Термоелектрически материали

1468949

Ако имате лаптоп и го слагате в скута си, неизменно сте усетили колко силно се нагрява. Това е загуба на топлина и се получава при всяко устройство, което използва електричество. Ами ако има начин тази енергия да бъде по някакъв начин уловена? Отговорът е в термоелектрическите материали, които произвеждат електричество от топлината.

Миналата година компанията Alphabet Energy представи термоелектрически генератор, който се включва в обикновен генератор и превръща топлината обратно в използваемо електричество. Термоелектрическият генератор използва материал, наречен тетрахедрит.

Междувременно се работи и върху друг термоелектрически материал, наречен скутеродит, който е тип минерал, съдържащ кобалт.

3. Евтини соларни клетки

1468951

Най-големият проблем с възобновяемата енергия са парите. Соларната енергия става все по-евтина, но изработването на соларни клетки все още е твърде скъп процес. Вече има алтернативен материал и това е перовскитът. Този материал е открит преди век, но учените едва сега откриват неговия потенциал. През 2009 г. соларните клетки, изработени от перовскит, са постигали 3.8 % ефективност. През 2014 г. процентът вече е 19.3. Може и да не ви звучи особено впечатляващо в сравнение с традиционните соларни клетки, но има два довода, които накланят везните в полза на новия "играч":

* соларните клетки от перовскит постигат този напредък само за няколко години, а според учените нещата ще се подобряват значително

* това е много по-евтин материал

4. Аерогел

1468948

Аерогелът изглежда така, сякаш не е истински. Въпреки че прилича на призрак и сякаш е нереален, аерогелът издържа на изключителна топлина и на теглото на един автомобил, например. Наричат го още "замръзнал дим" или "син дим". Матрицата на аерогела може да бъде изградена от различни субстанции като силикон, метални оксиди и графен. Но фактът, че веществото е основно съставено от въздух го прави изключително добър изолатор.

5. Метаматерии

Ако сте чували за метаматериите, вероятно е било в едно изречение с Хари Потър и разни други шмекерии. Метаматериите, чиято наноструктура е създадена, за да разпръсква светлината по специфичен начин, спокойно един ден могат да бъдат използвани да правят обектите невидими, но не както във филмите за момчето-магьосник.

Интересното при метаматериите е, че те не просто пренасочват видимата светлина. В зависимост от какво са изградени, могат да разпръскват и микровълни, радиовълни и дори малко познатите Т-вълни, които са нещо между микровълните и инфрачервената светлина на електромагнитния спектър.

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ