5 погрешни митa за оцеляването, които ще ви лишат от него

04.09.2014, 11:04

Не вярвайте на всичко, което четете в интернет

   
 
5 погрешни митa за оцеляването, които ще ви лишат от него

В съвременния информационно-пренаситен свят с едно-две цъкания на клавиатурата можете да намерите разнообразна информация па всякакви теми. Така стоят нещата и с оцеляването - дейност, станала доволно популярна, благодарение на различни оцеляващи месии от ранга на Беър Грилс. Всичко е точно, но поради безконтролното леене на информация във виртуалното пространство, из въздуха се реят различни неправилни схващания по отношение на измъкването от екстремни ситуации. Ето няколко от тях.

1379196

1. Пестете водата, ако бедствате на места с горещ климат

Всичко е точно, но ако умирате от обезводняване, спестената вода няма да ви помогне в отвъдния свят. Най-доброто, което можете да направите, е да избягвате силното физическо натоварване и по възможност да прекарвате горещата част от деня на сянка. Придвижвайте се само вечер.

1379207

2. При ухапване от змия изсмучете отровата

Изключително опасен мит с оглед на това, че змийската отрова уврежда гърлото и трахеята и може да навреди както на пострадалия, така и на помагащия. Най-доброто, което можете да направите, е по най-бърз начин да отведете пострадалия при лекар, който да го инжектира с противоотрова.

1379195

3. Ако ви нападне акула, удряйте я по носа, за да се спасите

Ако се стигне до подобна екстремна ситуация, удрянето по носа няма да помогне, най-малкото защото съпротивлението на водата доволно ще намали силата на удара ви и заедно с това ще ви лиши от ценно време за по-адекватна реакция. Вместо това можете да насочите усилията си към очите и хрилете, двете най-уязвими места на акулата.

1379204

4. Ако се изгубите, първо се погрижете за храната

Човек може да прекара повече от месец без храна, което автоматично означава, че първата ви задача не е това. Особено ако не сте сигурни в умението си да намирате ядивни растения или да си уловите дивеч. За да повишите шансовете си за оцеляване, първоначално е най-добре да намерите начин да се запасите с вода и да се защитите от студ и диви животни.

1379201

5. Ако умирате от жажда, пийте урината си

Подобно деяние може да ви помогне при по-хладен климат, но ако сте попаднали на сухо и жарко място, е за предпочитане да избягвате автоуринарната терапия, солите от която просто ще спомогнат за по-бързото ви дехидратиране.

Послепис:

Тъй като четете и този текст в интернет, за предпочитане е да не се осланяте на него, а да действате разумно, без паника и адекватно на ситуацията. Приятно оцеляване!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ