5 любопитни факта от живота на Пабло Ескобар

30.06.2014, 14:30

Щедрият мафиот

   
 
5 любопитни факта от живота на Пабло Ескобар

Пабло Емилио Ескобар Гавария е един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи наркодилъри в историята. За него се носят легенди, а богатството му е толкова огромно, че го нарежда на седмо място в класацията на Форбс за най-богатите хора за 1989 г. Неговият картел контролира голяма част от наркотиците, внасяни в САЩ, Мексико, Пуерто Рико и Доминиканската република. Въпреки че се занимава с тази дейност и много хора губят живота си заради него, Пабло Ескобар се ползва с голямо почитание от местните жители, на които не спира да помага.

След дълго преследване от колумбийските и американските власти, Ескобар е подлъган от тях и убит на покрива на къща, докато се мъчи да избяга. На поклонението му се стичат хиляди жители на Колумбия. Жертви на наркобарона стават общо 74 души, а 600 са ранени, но въпреки всичко остава запомнен сред съгражданите си единствено със своята щедрост.

Предлагаме ви 5 любопитни факта от живота на Пабло Ескобар.

1. Плъхове изяждат по 1 млрд. долара от парите на Ескобар всяка година

Първото нещо, което ще ви се стори любопитно за Пабло Ескобар, свидетелства за същността на несметното му богатство. Според Роберто Ескобар, един от най-близките братя на Пабло, годишните доходи на наркобарона са около 20 млрд. долара. "Пабло печелеше толкова много пари годишно, че смяташе 10% от парите си за изгубени, понеже плъховете в склада ги изяждаха, повреждаха се от вода или просто изчезвах." Ако това все още не ви е накарало да зяпнете, Роберто добавя, че картелът харчел повече от 2500 долара всеки месец за банди, чиято работ била да "държат парите заедно" или с други думи да ги пазят.

2. Райското място на Ескобар днес се обитава от бежанци и хипопотами

Близо до малкото северозападно колумбийско градче Пуерто Триунфо Пабло си построява ваканционнта резиденция, която подобава на човек с неговия статут. Хасиенда Наполис е райско място, разпростряно на повече от 5000 акра, в което има всичко, за което можете да се сетите – басейни, арена за борба с бикове, екзотичен зоопарк с хипопотами, жирафи, слонове и др.

Днес това райско място е в руини. Всичко, което е можело да бъде разграбено, е разграбено от хора, повярвали на слухове, че там има скрити пари и кокаин. В момента мястото се обитава от семейства на бежанци от времето на гражданската война срещу партизаните и около 20 хипопотама, които се разхождат със същата безнаказаност, на която Пабло Ескобар се е наслаждавал преди.

3. Пабло Ескобар е заподозрян за бомбардирането на Световния търговски център

Друг любопитен факт от живота на Ескобар е, че е бил заподозрян за бомбардировките в Световния търговски център през 1993 г. Малко след атентата главният прокурор на САЩ заявява, че атентатът може да е извършен от всеки враг на САЩ, включително от картела Меделин на Ескобар.

Е, Ескобар може и да е убил кандидата за президент Луис Карлос Галан, да е заплашил с убийство семейството на президента на САЩ, да е участвал в дирижирането на клането в колумбийския съд, но да атакува световния център? Пабло Ескобар се почувствал обиден и изпратил до американския посланник бележка, написана на ръка, в която пишело: "Можете да ме махнете от списъка за заподозрени, защото, ако го бях извършил аз, щях да кажа защо го правя и какво искам."

1323291

4. Ескобар си строи свой собствен квартал

Меделин е вторият най-голям град в Колумбия с почти 2,5 млн. жители, но винаги ще се свързва с името на Пабло Ескобар и неговия наркокартел. За много от бедните хора по онова време наркобаронът е своеобразен Робин Худ. И до днес името му се радва на добра репутация сред много хора.

В разцвета на силите си Дон Пабло осигурява храна на бедните, строи паркове, футболни игрища, но неговият шедьовър е построеният от него квартал с 450 тухлени жилища, където се помещават най-бедните хора от Меделин. Те не плащат нито наем, нито данъци. Единственият проблем според Вашингтон Пост през 1989 г. е, че се забелязва нарастване на недоволството сред жителите на квартала заради деца от други области, които идват на тяхна територия и пласират наркотици.

5. Ескобар купува частен самолет, за да пренася парите си

Последното любопитно нещо за Ескобар в тази класация е, че той е имал решение на всякакви проблеми, свързани с пренасянето на пари по въздуха и най-вече от САЩ до Колумбия. Известно време колумбийският наркобос пренася състоятнието си с малък самолет, който може да побере 10 млн. долара. Тък като бизнесът му се разширява и печалбите му се увеличават (има 20 000 % възвръщаемост на инвестицията), този самолет логично се превръща в недостатъчен. Ескобар си купува частен самолет Лиърджет, който е доста по-бърз и значително по-голям – може да пренася 10 пъти повече пари в брой.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ