5 знаменити ретро снимки

Ама цветни

   
 
5 знаменити ретро снимки

Днес сме ви подготвили 5 знаменити снимки, които завинаги са останали в човешката история. Някои от тях сте виждали, а други не, но всичките са запечатали особената атмосфера и събития от миналия век. От най-известната спортна снимка до виновника за Титаник - вижте за какво говорим. 

1. Снимка от тавана 

Когато 24-годишният фотограф Нейл Лейфър държи камерата под 24-метровия купол на стадиона "Астродом" в Хюстън, изобщо не предполага, че ще заснеме една от най-известните снимки в спортната история. Снимката документира победата на Мохамед Али над Кливланд Уилямс на 14 ноември 1966 година, в мач за световната титла.

1590822

2. Последният екзекутиран в Израел

Адолф Айхман е нацистки офицер от Гестапо и един от главните организатори на Холокоста.

След разгрома на Третия райх Адолф Айхман се покрива в Аржентина, като използва паспорт на Международния червен кръст, където живее под фалшива самоличност. Израелското разузнаване Мосад обаче влиза в дирите му и изпраща специален отряд, който го залавя и го прекарва тайно в Израел. Айхман е изправен пред съда на публичен процес в Йерусалим през 1960 година с 15 обвинения, между които престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Той е признат за виновен и екзекутиран чрез обесване през 1962 година. Снимката е от затвора, малко преди изпълнението на присъдата.

1590826

3. Убиецът на Титаник 

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, Титаник е най-големият пътнически параход в света по онова време.

Само за два часа и четиридесет минути загиват около 1500 души пътници и екипаж. Не е установен точният брой на българите. По данни, излезли в тогавашната преса, загиналите българи са 38. Предполага се, че около 15 нашенци са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка.

Снимката е направена няколко часа след трагедията. Това е айсбергът, които се врязва в Титаник.

1590823

4.  Армия в упадък 

Припадането на гвардейци изобщо не е рядкост. В случая става въпрос за официална среща за рождения ден на кралица Елизабет II и нейната армия. Е, някои не издържат на напрежението от срещата. Снимката е щракната през 1970 година. 

1590825

5. Еманципацията в СССР

Снимката е направена през 1950 година. Работещите жени не са рядкост, но позициите, които заемат, рядко са високи. В този случай обаче снимката е документирала как жена на по-висока позиция дава насоки на работника.

1590824

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ