5 държави, в които май започва втора вълна на Covid-19

30.06.2020, 17:00

Ситуацията не изглежда особено добре!

   
 
5 държави, в които май започва втора вълна на Covid-19

В Европа ограниченията услилено падат, но в някои други части на света се наблюдава втора вълна на Covid-19. Именно заради отмяната на много oт забраните, случаите на заболяването стремглаво се увеличават в някои държави. Може би твърде рано започнахме да се отпускаме...

Казахстан

От март до май страната беше поставена под карантина, но всички ограничения бяха премахнати на 11 май. След това, според президента на страната Касим-Джомарт Токаев, броят на случаите на коронавирусна инфекция се е увеличил със 7 пъти. Сега президентът обяви, че карантината отново ще бъде въведена в Казахстан. Самият Токаев също не практикува самоизолация: той пътува до Русия за парада на победата.

САЩ

Втората вълна от коронавирусната епидемия започна в Калифорния, Тексас, Флорида, Аризона, Оклахома, Орегон и Джорджия. Така в Аризона за втората половина на юли броят на новите инфекции нараства със 142%, във Флорида - със 155%, в Оклахома - с 202%, в Орегон - с 234%.

Сингапур

Първата вълна на коронавирус в Сингапур дойде от Китай и правителството успешно се справи с нея. Но сега министърът на националното развитие на Сингапур обяви втората, по-мощна вълна, която дойде от Европа и САЩ. Влизането и транзитът за чужденци в Сингапур бяха забранени едва на 23 март.

Китай

Нови случаи на зараза се появяват в провинция Хейлундзян, която граничи с Русия. В административния център на района на Харбин вече са установени 75 случая на инфекция, а други 1400 души са под наблюдението на специалисти. Според градските власти тримата заразени са дошли от Русия. В Харбин вече са въведени строги мерки. За напускане къщата, гражданите трябва да имат QR код, потвърждаващ, че не са заразени, а след пристигането си в града - 28 дни в карантина.

Япония

На курортния остров Хокайдо първите случаи на коронавирус са регистрирани в края на януари - туристи от Китай донесоха вируса. През февруари бяха обявени извънредни ситуации в региона, училищата бяха затворени, масовите събития бяха отменени и хората бяха приканени да останат у дома. На 19 март мерките бяха отменени, а в началото на април училищата бяха отворени. В резултат на това започна втората вълна, не заради туристи, а заради жителите на Хокайдо - безсимптомни превозвачи. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ