5 всекидневни предмета, които са създадени по време на война

30.01.2020, 09:00

Не е истина!

   
 
5 всекидневни предмета, които са създадени по време на война

Войната е нещо ужасно, както за държавите, които са включени в нея, така и за хората, които живеят в тях. Но отаячните времена изискват отчаяни мерки за оцеляване.

Оказва се, че по време на различни войни от световната история, биват създадени предмети, без които днес почти никой неможе да си представи всекидневието си.

Дамски превръзки

2210022

През 1914 г. американската компания Kimberly-Clark произвежда хигиенни превръзки за рани. След като войната приключва, търсенето спада и компанията се оказва на прага на фалит. Скоро до ръководството стигат слухове, че медицинските сестри са използвали превръзки за лични нужди по време на войната. Така се появява марката Kotex, която съществува и до днес.

Чаени торбички

В началото на 20 век известният търговец на чай Томас Съливан започва да го опакова в малки копринени торбички. Но пакетираният чай придобива популярност по време на Първата световна война, когато немската компания Teekanne започва да поставя чаени торби в провизии за войници. Войниците ги наричат "чайни бомби".

Самобръсначки

2210023

Преди Първата световна война мъжете използват много опасни бръсначи. Но по време на войната използването им било много неудобно, затова Жилет подписва договор с американската армия и започва да доставя самобръсначки със сменяеми ножчета на стотици американски войници. Безопасните самобръсначки съществуват и преди това, но не са толкова популярни.

Микровълнова фурна

2210020

Първата микровълнова печка е разработена от американския инженер Пърси Спенсър специално, за да може войниците бързо да загряват храна. Тогава те са с размерите на огромен гардероб.

Соеви наденички

Соевите или вегетариански колбаси са изобретени от германския канцлер Конрад Аденауер. След блокадите по време на Първата световна война германските градове страдат силно от липса на провизии, така че Аденауер решава да замени месото в колбасите с ядлива соя.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ