4 ужасни факта за принудителната стерилизация в различните държави

25.05.2020, 09:30

В какъв свят живеем...

   
 
4 ужасни факта за принудителната стерилизация в различните държави

Принудителната стерилизация изглежда някак абсурдна, но дори и досега се практикува в някои страни. Причината за създаването на повечето програми за стерилизация е желанието да се създаде отлична, чиста нация без болести или умствени увреждания. Всичко стига твърде далеч, когато много жени биват лишени от възможността да имат деца поради наследствени заболявания, националност или недостатъчни финансови средства.

Стерилизацията в САЩ

Америка е първата страна, в която е въведена стерилизация за подобряване на "качеството" на потомството. Нещо повече, болни хора не биха могли дори да живеят заедно и да се женят. Програмата засяга глухи, слепи, епилептични, умствено изостанали и други болни хора. Повечето здрави афроамериканки биват стерилизирани без тяхното знание, когато са били в болницата по някаква причина. Това са е правело, за да може афро-американските семейства не се размножават и да не кандидатстват за специална надбавка.

Японските власти се признаха за виновни едва наскоро

Според закона всяка жена би могла да се подложи на стерилизация, ако съпругът или роднината й до четвъртото коляно (това са всички братовчеди) имат генетични отклонения. Решението за стерилизация е взето от служители и желанието на жената не е взето под внимание. Наскоро японският парламент прие закон за компенсации за жертви на принудителна стерилизация. Законът е в сила от 1948 до 1996 г. На правителството са били необходими повече от 20 години, за да признае вината си.

Китай въвежда закон за намаляване на фертилитета

Поради старото правило на "едно семейство - едно дете" бе въведен закон за стерилизация и задължителна контрацепция. При условие, че процедурата не е принудителна, властите могат да арестуват роднините на жената, докато самата тя не се съгласи на стерилизация. Сега този закон се отменя и двойките могат да имат повече от едно дете в семейството.

Германия има най-много жертви
Най-известната програма за масова стерилизация е програмата на Хитлер. И жените, и мъжете са подложени на нея. За десет години са стерилизирани около 400 хиляди души с психични и генетични заболявания, както и хронични алкохолици. Предполагало се е, че след войната всички оцелели хора от еврейски или африкански произход, както и цигани, ще преминат стерилизация.
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ