4 абсурдни идеи на великите учени

29.09.2015, 15:44

Науката не е задължително да е скучна, тя може да бъде откачена

   
 
4 абсурдни идеи на великите учени

Учените понякога могат да бъдат наистина откачени. Днес сме ти приготвили 4 такива примера, ще ти е трудно да повярваш...

1. Чарлз Дарвин и глухите червеи

Дарвин е прекарал месеци наред, за да забележи факта, че червеите всъщност са глухи. Когато започва да изследва и изучава живота на червеите, той пише: "Преди да бъдат намерени мотиката, ралото и плугът, почвата е била обработвана от дъждовните червеи и винаги ще се обработва от тях". Той отделя много време на тях и стига до заключението, че ако не са червеите, Земята би била идентична с Луната.

Защо обаче великият учен е прекарал месеци да пее и свири на червеите, за да разбере, че са глухи си остава загадка.

2. Джон Холдейн и опитното зайче

Джон Бърдън Сандерсън Холдейн е генетик и еволюционен биолог. Казват, че веднъж пил солна киселина, за да разбере как това ще се отрази на работата на мускулите. И още се морил с глад, потапял се в лед и дишал въглероден диоксид... и други неща. 

През 1939 година бил помолен да помогне на британската флота при изучаването на ефектите при потапяне под вода. Холдейн решил да изпита всички натоварвания върху себе си и за симулация се затворил в специална стоманена барокамера. Експериментът завършил с тежко увреждане на гръбначния му стълб.

За експериментите си казва: "Практиката ми като учен е атеистична. Това ще рече, че когато подхващам един експеримент, предполагам, че нито Бог, нито ангел или дявол няма да се намеси в хода му; и това предположение се оправдава от целия успех, който съм постигнал в професионалната си кариера. Поради което бих бил iнтелектуално нечестен, ако не бях атеистичен в светските си дела."

3. Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер – от глупав по-глупав

1574281

През 1999 г. Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер описват едно когнитивно изкривяване, което по късно се нарича -ефект на Дънинг-Крюгер. 

Експериментът е вдъхновен от случая Артър Уилър, който ограбил две банки с покрито с лимонов сок лице. Той бил сигурен, че след като лимоновият сок може да се използва като невидимо мастило, то тогава лицето му няма да се вижда от камерите.

Дънинг казва:

"Това, което е любопитно, е, че в много случаи некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание."

И още:

"Един невеж ум не е абсолютно празен съд, а е пълен с каша от неподходяща или подвеждаща житейска опитност, теории, факти, интуиции, стратегии, алгоритми, евристики, метафори и предчувствия, но за съжаление, на него му изглеждат полезни и точни знания."

Стивън Новела, професор по психология в колежа по медицина в Йейл, казва:

"Когато се опитваме да придадем смисъл на света, работим с нашите съществуващи знания и парадигми, формулираме идеи и след това системно търсим информация, която потвърждава тези идеи. Ние отхвърляме противоречащата им информация като изключения. И така, пресявайки своята опитност, в края на краищата си създаваме едно фалшиво познание."

С други думи: Глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави.

4. Исак Нютон и котките

Исак Нютон е изобретил нещо, което собствениците на котки използват през цялото време: вратичката за котки. Нютон е бил както добър в математиката и науката, така и в практичните изобретения. Това, разбира се, е пълна глупост. Легендата е вкарана в книгата "Холистична детективска агенция" на Дъглас Адамс и става изключително популярна.

1574288

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ