31 години, 15 албума и точка!

26.09.2011, 15:08

   
 
31 години, 15 албума и точка!

Посрещнах новината за разпадането на R.E.M. с искрено съжаление. Не че съм най-големият им фен, затова само предполагам какво им е на най-ревностните почитатели на бандата. Обаче не мога да се начудя защо. Защо една банда, която е повече от успешна, печелеща милиони и правеща повече от хубава музика, прекратява кариерата си?

На 21 септември чрез съобщение на официалния сайт на групата нейните членове Питър Бък, Майк Милс и Майкъл Стайп обявиха, че бандата се разпада. Няма да цитирам точно посланието, но на мен ми прозвуча нещо като заглавието на едната част от култовата книга "Пътеводител на галактическия стопаджия" - "Сбогом и благодаря за рибата".

Не че някой може да ги обвинява. Все пак бандата съществува 31 години, издали са 15 албума и са печелили най-престижните музикални награди: "Грами", отличия на MTV, на музикалното издание Billboard, имената им са в "Залата на славата на рокендрола" и т.н.

Явно групата има още много какво да даде на почитателите на хубавата музика, но не...точка.

Интересно защо са решили да се откажат сега. Понякога бандите се разпадат защо всеки един от членовете им иска да се заеме със солова кариера или пък се чувства недооценен в бандата, в която се изявява. Понякога, особено в рок бандите, има конфликти между музикантите, които се превръщат в причина за разпадането на редица велики групи. При R.E.M. не е точно така. Един от техните членове – барабанистът Бил Бери напуска групата още през 1997 г. - две години след като припада на сцената по време на концерт. Причината е мозъчен аневризъм. Неговото оттегляне е труден момент за другите членове на бандата, но съвсем не означава край за R.E.M. Останалите трима музиканти продължават да работят заедно почти 14 години след това и да правят доста успешни албуми.

Последният от тях - "Collapse Into Now" бе издаден само преди няколко месеца и непосредствено след излизането си се нареди в Топ 5 на музикалните чартове. Тогава защо се разпадат и защо сега?

Изглежда като единствен отговор на този въпрос могат да послужат думите на вокалиста на групата Майкъл Стайп, който казва: "the skill in attending a party is knowing when it's time to leave” или иначе казано: "най-добре е да знаеш кога да напуснеш партито".

Е, R.E.M. напускат партито, а за истинските им фенове остава утехата, че през ноември тази година издателите им от Warner Bros ще пуснат на пазара компилация с най-големите хитове на бандата.

И ако трябва да отговорим подобаващо на посланието на R.E.M в стил: чао и благодарим, че слушахте, то ние сме готови да кажем: чао и благодарим за музиката.

 

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ