3 от най-мистериозните исторически находки

15.12.2015, 18:30

Остават неразгадани и до днес

   
 
3 от най-мистериозните исторически находки

Хората винаги особено са се впечатлявали от мистерията и непознатото. Колкото и да сме се развили, остават неща, които световните учени все още не могат да обяснят. Ще ви разкажем накратко каквото се знае за 3 от най-мистериозните исторически находки, като ще се постараем да сме максимално обективни, без да намесваме извънземни догадки.

1. Генетичният диск от Колумбия

1612125

Това е един от най-загадъчен артефакти, намирани на Земята. Ние ще ви разкажем само какво се знае със сигурност, защото повечето фанатици твърдят, че той обезателно трябва да е извънземен.

Диаметърът на диска е 27 см, материалът е лидийски камък. Лидитът по здравина не отстъпва на гранита, но е с много по-фина структура.

На него има изобразени някои жизнени процеси, които могат да бъдат наблюдавани единствено под микроскоп. В лявата част е представено зараждането на мъжките полови клетки, а на обратната страна има изобразен човешки зародиш в няколко стадия на развитие - последното изображение показва новородено дете.

Самата мистерия за учените е, че не може да се определи датировката на камъка, но със сигурност когато е бил направен, хората са нямали техниката и научните възможности да знаят толкова много за процесите в тялото на човека.

Следва по-интересната част. На камъка са изобразени сперматозоиди и оплодена яйцеклетка, но съвременното човечество има визуална представа как изглеждат те от около 25 години, след като са били заснети в лаборатория в Швеция.

2. Древен хирургичен инструмент от Търговище (с. Люблен)

1612126

Тази находка се нарежда сред най-мистериозните исторически артефакти. Инструментът е открит от проф. Димитър Овчаров в гроб, в който са положени останките на тракийски лекар, заедно с част от неговите най-необходими медицински принадлежности.

Как се е ползвал инструментът и как е създаден остава загадка. Той е бил показан и на гостуваща изложба в Япония, императрицата е заявила пред местни медии, че не е виждала толкова чудна находка.

3. Златните самолети на инките

1612128

Древните индианци, населяващи територията на провинцията Толима в Колумбия, създавали в продължение на няколко хиляди години подобни изделия. Не се знае какво послужило като първообраз на малките модели. Учените предполагат, че тези фигурки били използвани като шноли и украшения за ушите и носа, но не могат да дадат обяснение защо формите им приличат толкова много на самолети.

През 1996 година военният летец Петър Белтинг и зъболекарят Алгунд Енб от Германия създали модел с мащаб 16:1 на древните фигурки. Те използвали изключително лекото балсово дърво и пенополистирол. Самолетчето било снабдено с перка и мотор и било и пуснато да лети.

Сега по-интересното! Оказало се, че формата на моделите на древните фигурки има невероятни аеродинамични характеристики и лети прекрасно, дори изпълнява маневри.

1612127

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ