16-годишно изследване изяснява как ни влияе кафето!

12.07.2017, 12:00

Край на противоречията!

   
 
16-годишно изследване изяснява как ни влияе кафето!

Има стотици мнения по въпроса, но доживяхме момента, в който учените сложиха точка на противоречията. Ако си свикнал да започваш деня си с чаша кафе – продължавай! Най-голямото и мащабно изследване до сега изясни, че хората, които пият кафе живеят по-дълго!

Изследването е абсолютно сериозно и научно обосновано! Не говорим за труда на разни диeтолози и и прочие разбирачи. Цялият труд е публикуван в научното списание Science Daily.

Разказваме основното:

Американските изследователи свързаха консумацията на кафе с по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт, диабет и дори респираторни заболявания.

Хората, които пият само една чаша кафе на ден, "намаляват" риска от смърт от различни заболявания с 12%, в сравнение с тези, които предпочитат други напитки. И сред тези, които пият 2-3 чаши, тази цифра е 18%. Професорът по превантивна медицина Вероника Сетяуан обаче уточнява, че говорим само за кафе, а не за съдържащите кофеин напитки. Иначе казано – от колата няма да живееш по-дълго.

"Кафето съдържа много антиоксиданти и фенолни съединения, които играят важна роля в превенцията на ракови заболявания," – уточнява добрият професор.

1944250

Защо това е най-голямото подобно изследване?

Повече от 215,000 доброволци участваха в експериментите. Проучванията са проведени сред представители на различни страни и континенти, където културата за консумацията на кафе е много различна.

Вероника и колегите и анализират данни на хора от различни страни, сред които са афро-американци (17%), хавайци (7%), японци (29%), испанци (22%) и бели (25%). Възрастта е 45-75 години.

Сега най интересното!

Изследването е в период на цели 16 години! В началото на изследването 16% от участниците са съобщили, че не пият кафе, 31% пият една чаша на ден, 25% – 2-3 чаши, а 7% – 4 или повече чаши. Представители на оставащите 21% пият  кафе от време на време. По време на проучването, 58, 397 участници – около 31% – са починали в резултат на различни заболявания, най-вече рак и сърдечни заболявания.

Даните за процентите са преценени с възрастта, пола, расата, образованието, пушене и консумация на алкохол.

1944251

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ