128 години по-късно

29.09.2011, 13:42

   
 
128 години по-късно

Преди повече от сто години един млад британски доктор завършва първия си роман - творение, което трябва да даде мощен начален тласък на неговата кариера като писател. Кариера, която в последствие се превръща в една от най-знаменитите в историята на световната литература и то благодарение на един незабравим персонаж - Шерлок Холмс.

Да, младият британски доктор е Артър Конан Дойл, още преди да стане сър Артър Конан Дойл, и романът, за който става въпрос, е "The Narrative of John Smith" - първото творение на тогава 20-годишния, прохождащ писател. За нещастие на Конан Дойл обаче ръкописът е изгубен по пътя си към издателя и младият баща на Шерлок Холмс и доктор Уотсън трябва да пренапише своя първи роман по спомен.

До този момент това пренаписано копие на "Разказът" или "Историята на Джон Смит", което е разделено в четири тетрадки, не е било издавано под каквато и да била форма. Само преди два дни обаче Британската библиотека успя да се пребори за публикуването на този втори ръкопис, който е притежание на библиотеката от 2007 г. насам. Така, 128 години след написването си, романът за Джон Смит - първата масивна творба на сър Артър Конан Дойл, става достъпен за любителите на неговото творчество.

Защо "Историята(Разказът) на Джон Смит" е толкова важно произведение не само за творчеството на Конан Дойл, но и за всички критици и литературоведи, които са анализирали писателя през годините? Романът разказва историята на Джон Смит - 50-годишен мъж, който е прикован към леглото в стаята си, вследствие на остър пристъп на подагра. Като цяло - нищо кой знае какво. Книгата обаче предлага на света уникален прозорец към ума и мислите на нейния създател - сър Артър Конан Дойл. Чрез образа на Джон Смит, Конан Дойл разгръща гледната си точка върху редица въпроси, включително литературата, религията, науката, войните и тогавашното образование, и то без каквато и да било следа от несигурност или неувереност в изложената позиция.

Въпреки че романът е незавършен, той е невероятен източник на сведения за един млад автор, който е на път да се превърне в един от най-известните и най-четените писатели в историята на света. Несъмнено безбройните фенове на Шерлок Холмс, Уотсън и техния създател ще приветстват книгата с небивал интерес.

Аз със сигурност ще съм един от тези нетърпеливи книжни червеи, които нямат търпение да се потопят в размислите на Джон Смит, респективно сър Артър Конан Дойл. Изключително интересно ще ми бъде да установя до каква степен възгледите на един викториански писател са актуални спрямо съвременната не само литературна, но и културна действителност.

Искрено съжалявам, че книгата няма да получи своя превод на български в близкото бъдеще или някога въобще, но благодарение на интернет най-вероятно ще успея да си я поръчам направо от издателството. 128 години по-късно Джон Смит със сигурност има какво все още да даде на света, който, да си кажем честно, има отчаяна нужда от подсилване на основите на културните и интелектуалните си ценности - отдавна оставени някъде на ръба на разрухата и забвението.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 19.03.2014 | 14:27
1 жалко че романът остава незавършен
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ