11 ярки факта за нашата звезда - Слънцето

21.03.2015, 11:39

За да си знаете

   
 
11 ярки факта за нашата звезда - Слънцето

Мине не мине и за нещо в медиите започва да се говори. А ние сме медия и като такава не можем да пропуснем да ви просветлим по въпроса със слънчевото затъмнение, запознавайки ви със следните интересни и познавателни факти за доайена на Слънчевата ни система - негово величество Слънцето.

1. Масата на Слънцето представлява 99,8% от масата на цялата Слънчева система. Баси!

2. Ако Слънцето е футболна топка, то Юпитер е топче за голф, а Земята - грахово зрънце...

3. 1,3 милиона планети с размери колкото Земята могат да се съберат в сфера с размерите на Слънцето - звезда със средни размери. А ние още се дивим на онези смешници - дяволите, които се събират на върха на игла.

4. Слънцето е 400 пъти по-далеч от нас, отколкото Луната, и е 400 пъти по-голямо от нея. Тази невероятна случайност е причина за красивата симетрия, заради която при слънчево затъмнение Луната закрива Слънцето почти идеално.

1484374

5. Всеки ден растенията преобразуват слънчевата светлина в енергия, надвишаваща 6 пъти общото потребление на електричество от цялото човечество.

6. Според изобретателя и футуролога Реймън Курцвейл цялата необходимост от електроенергия на света може да се съпостави с 1/1000 от слънчевата светлина, падаща ежедневно на Земята.

7. Смята се, че откакто съществува, Слънцето е направило около 20 обиколки през центъра на Млечния път, а откакто съществува човечеството - само 1/250 от поредната си обиколка.

8. Мълнията е с 5 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето.

9. Всяка секунда Слънцето изпраща в 10 пъти повече неутрино към Земята, отколкото е броят на цялото човешко население на планетата.

10. Ядрото на Земята е точно толкова горещо, колкото това на Слънцето.

11. Една обиколка на Плутон около Слънцето се равнява на 248 земни години.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ