11 неща, които са забранени в Северна Корея...

28.06.2018, 14:00

... но приемаме за даденост

   
 
11 неща, които са забранени в Северна Корея...

Чудили ли сте се някога какво се случва зад севернокорейската граница? Надали много, защото почти всичко, на което сте свикнали тук, е забранено. Ето и лист с някои от нещата, които най-вероятно приемате за даденост, но там хората могат само да си мечтаят за тях:

 

1. Да не гласуваш. Докато в повечето страни гласуването е право, което означава, че можеш да се въздържаш от такова, там е задължение. Можеш да познаеш, че демокрацията в една страна процъфтява, когато си притежава вечен президент - Ким Ир Сен. Нищо, че отдавна не е измежду живите.  

 

2. Да имаш мнение. Това е близко до акъла, защото единствената легална форма на даване на акъл се нарича "правителство".

 

3. В страна, в която повечето хора нямат достъп до основни хранителни продукти, кой ще мрънка за интернет, iPhone и скъпи компютри? Това не означава, че Северна Корея не си произвежда собствени такива, но повечето ще накарат западняците да си късат косите от нерви, използвайки ги.

2072539

 

4. Да наричате Северна Корея "Северна". Да, всъщност официалното име на Северна Корея е "Корейска народно-демократична република".

 

5. Колко е "народно-демократична", след като хората нямат достъп до свободен интернет. Северна Корея... Ъ, Корейската народно-демократична република (извинете!) разполага с две версии на световната мрежа: неограничен модел за високопоставени държавни служители и хора в избрани индустриални отрасли, както и доста ограничена и пълна с пропаганда алтернатива за всички останали.

 

6. Да снимате. Ако решите да си прекарате ваканцията на това място, да знаете, че настоящата забележка касае предимно вас. Има избрани неща, които могат да се снимат, и такива, които - не.

2072542

 

7. Шофиране. Хората не могат да се движат свободно из страната. Всъщност има по-малко от 1 автомобил на 1000 души.

 

8. Алкохол. Да, това е скандално за Източна Европа, но там действителността е такава, че има специални дни, през които правителството е разрешило да се пие. През 2012 г. офицер от армията е бил екзекутиран, защото си е позволил да пие по време на 100-дневния траур на Ким Чен Ир. 100-дневен!

 

9. Прически. Съществуват само 28 удобрени от правителството прически. Като гледаме Ким Чен Ун, положението е трагично.

2072540

 

10. Международни разговори. Да, наказанието е смърт. И не мислете, че не се е стигало там, само защото някой е искал да говори с близките си в Южна Корея.

 

11. Религии. Републиката е толкова народна и демократична, че през 2013 г. 80 християни биват публично екзекутирани на стадион заради притежание на библии.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ