10 форми на живот, които са способни да преживеят апокалипсис

11.03.2018, 18:00

Интересно!

   
 
10 форми на живот, които са способни да преживеят апокалипсис

Краят на света все някога ще настъпи и е добре да знаем дали имаме шансове да оцелеем наред с хлебарките и другите твари.

Амеба

1988505

Амебата има отлични шансове да оцелее след ядрена война. Тя може да стои в състояние на почивка почти безкрайно, ако условията са неблагоприятни за съществуване и да влезе в активната фаза веднага, след като обстановката се промени. Тя е едноклетъчна, което означава, че не е застрашена от мутации, причинени от радиация, освен това се възпроизвежда много бързо.

Хлебарка

1988501

Хлебарката определено е най-сигурния кандидат за оцеляване след апокалипсис. Това насекомо е способно да надживее цялото човечество. Хлеби е  в състояние да издържи на умерени дози радиация и би оцелял на 300 метра от епицентъра на ядрената експлозия, като тази в Хирошима. Но трябва да се отбележи, че съвременните ядрени бомби са много по-мощни. 10% от хлебарките биха оцелели на радиация от 10 000. За човек тази доза е фатална.

Скорпион

1988507

Скорпионите нямат чувствителност към вредните ултравиолетови лъчения. Това означава, че за тях радиацията е по-малко вредна, отколкото за другите живи организми (с изключение на хлебарките).

Също така, скорпионите перфектно понасят ниски температури, дори могат да бъдат замразени. Естественото местообитание на скорпионите са дупки и пукнатини, което им осигурява и допълнителни възможности за оцеляване.

Оса-ездач

1988498

Осата-ездач може да издържи на облъчването до 180 000, а човекът - 200 пъти по-малко.

Но на осите, които оцеляват след апокалипсиса, никак няма да им лесно. Те ще трябва да потърсят някой, в когото да поставят яйцата си.

Лингула

1988503

Не е известно как, но това същество успява да оцелее, за сметка на 99% процента от видовете на земята. Надживява дори динозаврите. То преживява земетресения, наводнения, пожари, падане на метеорит като се свива на кълбо и изчаква опасността да отмине.

Плодова мушица

1988504

Повечето насекоми имат отлични данни, за да оцелеят в ядрена война, защото практически не са мутирали и се размножават много бързо. Плодовата мушица също може да оцелее, когато е изложена на радиация 64 000.

Риба фундулус

1988500

Промяната в температурата, чистотата или солеността на водата могат да бъдат вредни за рибите. Изключението тук е рибата от семейство фондюс. Тя живее във водите, замърсени с химически отпадъци и се чувства добре. Това е единствената риба, която посещава космоса през 1973 година. В допълнение към това, че може да живее във вода с всякаква температура, соленост и замърсена с почти всички отпадъци, рибата може да променя и части от тялото си, за да се адаптира към новите условия на околната среда.

Бавноходка

1988502

За способността за оцеляване на тези твари се носят легенди. Учените подлагат на десетки експерименти животинки, като ги излагат на натиск, влажност и радиация. Дори ги изпращат до открития космос.

Бактерия Deinococcus radiodurans

1988506

Една от най-резистентните бактерии към лъчевата радиация. Тя може да възстанови своето ДНК по-бързо, отколкото произнасяме името й.

Човек

1988499

Въпреки факта, че човек няма изключителна устойчивост на радиация, нашият вид има реални шансове да оцелее след ядрена катастрофа. Съществуват програми за намаляване на ядрения потенциал, което означава, че при всяка разрушена бомба, шансовете ни за живот се увеличават. В случай на ядрена война, в някои части от света ще останат достатъчно хора, за да се спаси човешкото население.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ