10-те най-брутални затвори в света

15.08.2014, 16:14

Бъдете примерни и няма да попаднете там

   
 
10-те най-брутални затвори в света

Не е тайна, че съществуват затвори, които всъщност са доста приятни за обитаване. Имат си телевизори, стаи за развлечения, пинг-понг, обилни порции храна, но има и такива, които с право са си извоювали описанието "ад на земята". Е, някои ще кажат, че затворниците са си виновни сами и е трябвало да мислят преди да вършат престъпления. И вие сте прави, само че повечето затвори на ада не са в демократичните страни, а обитателите им не са имали справедлив съдебен процес. Още по-малко справедливо отношение.

Пригответе се, защото това са 10-те най-брутални затвора в света.

10. Алкатраз, Сан Франциско, Калифорния

1362762

"Скалата" или "Дяволският остров" е кошмарен затвор, построен през 1920г. и е проектиран по такъв начин, че бягството от там е почти невъзможно. Затворниците били абсолютно изолирани от външния свят, а това било предпоставка да бъдат подложени на мъчения и изтезания от арогантни охранители, без да има на кого да се оплачат. На затворниците им било забранено да разговарят един с друг и дори да показват емоции.

9. Централният затвор в Гитарама, Руанда, Централна Африка

1362763

Затворът в Гитарама е описан като ада на земята. Всички затворници са били обречени да се хранят, спят, живеят, гният и умрат, буквално притиснати един до друг, защото населението в наказателната институция е било четирима души на квадратен метър. Гитарама бил създаден за 400 души, но през 90-те години, затворниците достигат 7000. Сред дизентерия и отчаяние и гангрена, населяващите затвора стоели заедно при всякакви метеорологични условия, дори прибягвали до това да ядат човешка плът.

8. Затворът "Диарбекир", Турция

1362766

Посочен е за затвора, в който има най-голям брой нарушения на човешкия права. Това е може би най-садистичният затвор, с безброй случаи на физическо и психическо насилие над затворниците. "Диарбекир" придобива популярност и с негодните си условия за живот. Обитателите му са жертва на сексуална злоупотреба, а в наказателната институция са прибирани дори деца, които оставали там до края на живота си. За да се отърват от нечовешкото поведение, затворниците неведнъж прибягвали до гладни стачки, самоубийства и дори самозапалване.

7. "ADX Florence Supermax Prison", Колорадо

1362761

Затворът за максимална сигурност е построен в отговор на атентатите, извършени срещу пазачите и служителите на други затвори в Америка. Затворниците там са изолирани от персонала и не могат да отидат никъде, което в много случаи причинявало психично разстройство на обитателите, което накарало не малко от тях да се самоубият.

6. "Ел Родео", Гуатире, Венецуела

1362767

По време на управлението на Уго Чавес, нивото на престъпността скача и венецуелските затвори се пренаселиха с повече от 50 000 затворници, две трети от които, все още очакващи присъдите си. На 12 юни 2011г. един ден за посещения в Ел Родео се превръща в кървава баня между съперничещи си банди, което води до обсада, продължила цял месец.

5. "Ла Сабанета", Венецуела

1362770

Това е едно от най-бруталните наказателни съоръжения в Южна Америка. Затворниците там са оставени в ръцете на всякакви болести, недостатъчна храна и никакви грижи, поради липсата на медицински персонал и нископлатения немотивиран персонал. В един момент затворниците били оставени без никакъв контрол, свободни да се избиват един друг, както и направили.

4. Затворът "Бангкуанг", Тайланд

1362764

Много от затворниците там не издържат на напрежението през първия месец и се самоубиват. Там се помещават много чуждестранни затворници и осъдени на смърт. Известен е с това, че е пренаселен, има недостиг на персонал и изключително лоши условия за живот.

3. Затворът "Тадмор", Сирия

1362768

Затворът "Тадмор" е най-репресивният затвор в света с всеки един аспект от него. Добива слава през 1980г., когато президентът на Сирия Хафез ал-Асад наредил убийствата на всички затворници, като отмъщение за опита за убийството му от мюсюлманското братство. Клането продължило 2 седмици, като били убити между 800 и 2400 обитатели на затвора.

2. Затворът "Карандиру", Бразилия

1362760

Карандиру е известен с бунта през 1992г., когато са екзекутирани 1300 затворници от страна на пазачите. През 2002г. съоръжението е затворено, заради кампания на Амнести Интернешънъл срещу грубите нарушения и потъпкването на човешките права в институцията.

1. "Лагер 22", Северна Корея

1362765

"Наказателен трудов лагер 22" съществува от 1965г., но привлече международно внимание през 2012г., когато сателитни снимки доказаха, че концентрационният лагер продължава да извършва дейност, а не е затворил, както се беше съобщило. Там са затваряни политически престъпници. Говори се, че в него лежат три поколения десидентски семейства, като се цели да се затрият корените им. Затворниците в лагера на смъртта, както още е наречен лагер 22, са подложени на екстремни изтезания. Използвани са дори за научни експерименти.



   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ