10 от най-опасните пътища в света

09.01.2016, 15:27

В България сме си супер

   
 
10 от най-опасните пътища в света

Само си представете какво представлява шофирането - вие седите и управлявате няколкотонен метален "куршум", който се движи с бърза скорост. Не виждаме нищо безопасно в това, честно! Затова е много важно по какви пътища се движим с нашите автомобили. И ако сте смятали, че в България пътната мрежа е крайно зле, то със сигурност ще промените мнението си след като видите следващите най-опасни пътища в света. Оплакваме се от цената винетките и състоянието на пътищата ли? Боже-е-е...

Мост Кандински, Русия

1623654

Как може изобщо да е позволено да се кара по този мост? Намира се в замръзналата част на Транс-Байкал, широк е по-малко от два метра и преминава над река Витим. Това е единственият път, по който жителите на градчето Куанда могат да стигнат до други хора. Хлъзгавото дървено покритие и липсата на каквито и да е ремонти и поправки обаче води до това хората сами да оправят дъските и да помагат на нещастниците, паднали на леда долу.

Път 431

1623653

Няма по-опасен път в САЩ от този, който се простира през Алабама. Местните го наричат "Магистралата към Ада" заради стряскащия брой инциденти, които са случили по този път. Тук се развиват много високи скорости, въпреки предупредителните табели, а другата причина за катастрофите е, че на няколко пъти платното преминава от четирилентово в двулентово и обратно. Да не говорим, че няма никаква видимост.

Тунелът Гуолианг, Китай

1623655

Въпреки че Китай е един от най-големите производители и индустриални лидери, някои от китайците все още живеят в ужасяващи условия. Например в градчето Гуолианг с около 350 жители. Преди единственият начин да се стигне до него били ужасяващи стълби, наричани "Небесната стълба". Затова през 70-те години местните решават да си построят път и за около пет години успяват да прокопаят около 1.5 км. през една скала. Пътят е широк колкото един автомобил, но, слава богу, трафикът не е много натоварен.

Магистрала "Халсема", Филипините

1623657

Често опасните пътища са на голяма височина и магистрала "Халсема" не е изключение. Този планински път свързва градовете Багуйо и Бонток, които са на около 150 км. разстояние в северната част на Филипините. Пътят е изграден през 1930 г. от местни работници, след като САЩ отказват да финансират проекта. Така до 2011 г. не е асфалтиран. Добавянето на асфалт не прави пътя по-безопасен, тъй като продължава да има същите опасни завои без никакви прегради. На всичкото отгоре често местността е обвита в мъгли, така че положението е мам си джеймс...

Skippers Canyon Road, Нова Зеландия

1623659

Ако ви трябва специално разрешение от правителството, за да карате по някой път, то той със сигурност е опасен. Skippers Canyon е ключов район по време на "треската за злато" в Нова Зеландия в средата на 19 в. За да пренасят ценните метали, които добиват, миньорите си правят път, който от двете страни е "обезопасен" с дълбоки пропасти. Тъй като пространството е широко колкото една кола, ако два автомобила се срещнат, единият със сигурност трябва да даде назад.

Тароко Горге, Китай

1623661

С индустриализацията на Китай и навлизането на автомобилите все повече пътища, които не са предназначени за коли, са използвани именно от тези машини. Пътят Тароко Горге е единственият, по който може да се стигне до едноименния прекрасен парк - една от най-големите забележителности на Китай. Уви, шофирането по него е ужасяващо.

Магистрала "Commonwealth", Филипините

1623658

Повечето опасни пътища са отдалечени от гъсто населени места. Магистрала "Commonwealth" във Филипините е точно обратният случай - тя минава през сърцето на град Куезон. Тази магистрала на места е с по 9 ленти в посока, а ограничението е малко над 50 км/ч. Въпреки това на ден се случват между 3 и 5 катастрофи, като в по-голямата си част са фатални. Вината основно е на самите шофьори, които карат с висока скорост и завиват без да предупреждават останалите участници в движението. Забравихме да споменем, че пътят редовно се наводнява, което прави шофирането по него още по-приятно.

Магистрала "Далтън", Аляска

1623652

Ако гледате магистрала "Далтън" на картата, няма да ви се стори кой знае какво. Проблемът е, че се намира в северната част на Аляска - едно от най-негостоприемните места на света. Пътят е построен, за да има как да се снабдяват петролните компании в Арктика. По протежение на магистралата има само три градчета с общо население от 60 души. Опасността идва от масивните камиони, които минават по пътя, завихрайки бури от камъни и прах. Ако автомобилът ви не е подготвен за подобни условия и закъсате, спукана ви е работата. На тази магистрала няма обхват на мобилните телефони, а температурите могат да паднат до -40-50, което си е предпоставка за сигурна смърт.

Магистрала "Кабул-Джалалабад", Афганистан

1623660

Дълга около 160 км., магистрала "Кабул-Джалалабад" свързва столицата на Афганистан с един от другите големи градове. Когато е асфалтиран през 1969 г., се смята, че едно от големите инфраструктурни постижения. Последвалите войни обаче превръщат широкия път в двулентово подобие на път. Пропастите около него са пълни със смачкани коли и вероятно човешки останки. Да не говорим, че афганистанските шофьори са известни с бързото си и безразсъдно каране...

"Юнга", Боливия

1623656

За да може една цивилизация да се развива, трябва да ѝ позволиш да се движи свободно. Боливийците работят здраво, за да са в крачка с модерните времена, но планинските им терени малко им пречат. Ако искате да стигнете от Ла Пас до Кориок, най-бързият начин е покрай Източните Анди по пътя "Юнга". Двулентовият път е широк около 3.5 м. От едната страна е каменистата планина, а от другата - 600-метрова пропаст. Разбира се, няма мантинела. Пътят е осеян с кръстове и паметници в памет на множеството загинали хора. А, забравихме най-важното - движението е обратно. Честито.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ