10 основни грешки при къмпингуването

16.06.2016, 20:00

Не ги допускайте

   
 
10 основни грешки при къмпингуването

Независимо какво е точното определение за "диво къмпингуване", на нас не ни пука особено и вече приготвяме багажа, палатките, шалтетата и се отправяме към морето или пък планината, където да се отдадем само на себе си и природата, а не на тъпите спорове колко да струва билетчето в градския транспорт.

Преди да тръгнем обаче, ще си припомним 10 от най-важните грешки, които хората допускат, когато къмпингуват.

1. Пристигане след залез

На всички ни е ясно, че след като пристигнем на желаното място, ще ни трябва време, за да разпънем палатките и всички там неща, които следват. Човек трябва да е подготвен, да е търпелив и да си предвиди достатъчно време на дневна светлина, през което да се настани спокойно.

2. Неподходящи дрехи

Има хора, които си мислят, че да си на къмпинг е същото като да си в хотел, но просто е малко по-диво. Грешите - не. Когато къмпингувате, трябва да сте подготвени за всякакви климатични промени. Те неизменно ще настъпят, независимо къде сте и кое време на годината е.

3. Незащитена храна

Независимо какво си готвите, не бива да оставяте никаква храна на открито, защото животните могат да я надушат и да дойдат да я пробват. Спокойно може да избегнете подобна среща, ако приберете храната през нощта и когато не сте около лагера.

4. Боклуци

Да, може би никой няма да види каква кочина сте направили, но това не значи, че не трябва да пазите чисто и да си събирате боклуците.

5. Палене на огън

Самият акт на палене на огън не е проблем. Проблем е, когато човек не се погрижи за него, преди да си легне и по този начин създаде предпоставка за пожар. Само от чиста глупост и небрежност.

6. Липса на слънцезащита

Ако си мислите, че на къмпинг не се изгаря, жестоко се лъжете. Независимо дали сте на море или на планина, погрижете се за кожата си.

7. Липса на най-необходимото

Задължително е да имате лекарства, чиста вода, фенерчета и батерии, спрей против насекоми, канче, газово котлонче, отвертка, нож и т.н.

8. Самочувствие на експерт

Много хора се правят на големи разбирачи. И в повечето случаи се провалят гръмко. Не бъдете като тях - познавайте уменията си и не прекрачвайте собствените си граници.

9. Прекалено много багаж

Ако отивате на палатки за 3 дни, а сте помъкнали три куфара, значи имате сериозен проблем. Вземете си само най-необходимото, за да не мъкнете багаж излишно.

10. Без компас

Това освен че е глупаво, е и опасно, така че не си го позволявайте. Също така заредете батерията на телефона си и, ако имате възможност, си вземете допълнителна батерия или зарядно, което работи със слънчева енергия.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ