10 неща, които не знаете за сополите

08.04.2016, 11:30

Или с по-голямо уважение - назалния секрет

   
 
10 неща, които не знаете за сополите

Може и да си мислите, че лепкавото нещо, което излиза от носа ви, е просто засъхнал секрет, с който сте близки още от ранна детска възраст, но истината съвсем не е толкова простичка. Основното съдържание на сополите е вода, бактерии, прах и полени, които се задържат в космите на носа ви, миксират се с мукус и секрет и така формират ценното "съкровище".

Предлагаме ви заедно да се гмурнем в света на... добре де, просто да седнем и да прочетем няколко факта за назалния секрет, които най-вероятно не знаем, защото сме прекалено заети да си бъркаме в носа по цял ден.

1. Няма научен термин за сопол, но пък има такъв за бъркането в носа

Проблемното бъркане в носа се нарича ринотилексомания.

2. Средностатистическото количество сополи, които един здрав организъм може да произведе, са около килограм

А когато сме болни, положението е сериозно и килата се качват.

3. Не е задължително яденето на сополи да е опасно за здравето

Просто е много гнусна работа. Някои учени дори се опитват да ни убедят, че направо си е полезно за здравето, защото в назалния секрет имало бактерии, които, ако изядем, може и да стимулират имунната ни система. А може и да не я. Не ни се рискува.

4. Един от четирима души си бърка в носа вски ден, а един от петима го прави много пъти в денонощието

Много голяма част от уж порасналите хора си ядат сополите. Да, специалистите твърдят, че децата основно си папкат "съкровищата" от носовете, но се оказва, че и техните родители обичат този деликатес.

5. Сополите могат да ви "кажат" как сте със здравето

Класическото зелено се появява по време на настинка и то обикновено в момента, в който тялото ни вече започва да се справя с нея. Жълтите и белите сополи се "раждат" в началото на разболяването ни, а прозрачните, за които казваме, че "текат", може да са знак, че организмът ни се защитава от бактериална атака.

6. Игуаните кихат страшно много

Така се отървават от различни соли по време на храносмилане

7. Кихавицата може да е със скорост от 50 до 160 км/ч

Ако кихнете мъжката и без да слагате ръка на уста, може да изстреляте сополен куршум на десетина метра, което си е сериозно разстояние.

8. Една кихавица праща 100 000 бактерии във въздуха

Затова сме научени да слагаме ръка на устата.

9. Някои компоненти на сополите се използват за почистване

Да, те са страхотни дезинфектанти, но самата мисъл, че може да чистим нещо със сополи не ни допада някак си.

10. Знаете ли каква е основната разлика между сопол и броколи?

Децата няма да ядат броколи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ