10 непознати факта за черните дупки

20.10.2014, 11:32

Пак ви правим по-умни

   
 
10 непознати факта за черните дупки

Въпреки че реално не ги виждаме, черните дупки съществуват и си взаимодействат с обектите и материята около тях. Ако около тях има орбитиращи звезди, чрез тях може да се определи масата и разположението на черната дупка. Така астрономите се ориентират и успяват да ни доставят любопитна доза факти за тези области на пространство-времето. Предлагаме ви 10 неща относно черните дупки, които вероятно не знаете.

1. Черните дупки не засмукват

Много хора смятат, че черните дупки фактически са вакуумни пространства, а всъщност те са с изключително силно гравитационно поле. Ако сменим Слънцето с черна дупка, Земята няма да бъде засмукана от нея, а ще продължи орбитирането си.

2. Черните дупки са предсказани от Карл Шварцшилд

Айнщайн не е открил наличието на черни дупки, въпреки че неговата Теория на относителността предсказва формирането им. Всъщност Карл Шварцшилд е използвал изчисленията на Айнщайн и е доказал, че черните дупки наистина могат да се формират. От неговата работа идва терминът Радиус на Шварцшилд или гравитационен радиус. Той измерва колко трябва да се смали един обект, за да се превърне в черна дупка. На теория всичко може да се превърне в черна дупка, ако бъде компресирано достатъчно, защото колкото повече нещо се компресира, толкова по-наситено става то и толкова повече се засилва гравитационното му поле. Например, ако свиете Земята до размер на фъстък, тя ще формира черна дупка. Различните обекти трябва да бъдат компресирани до различни размери.

3. Черните дупки могат да формират нови вселени

Може да звучи налудничаво, тъй като учените още не са сигурни дали съществуват изобщо други вселени, но на теория е възможно.

4. Ако попаднете в черна дупка, ще заприличате на спагети

Черните дупки разтягат всеки обект, който попадне в гравитатионното им поле. Процесът се нарича "спагетификация". Честно.

5. Черните дупки се изпаряват с времето

Те не само консумират обектите, но след време ги изплюват. Това откритие е направено от Стивън Хокинг през 1974 г. Въпросният феномен се нарича Радиация на Хокинг и на прост език може да се каже, че с времето една черна дупка може да се "самоубие", "изплювайки" всичко, от което се състои.

6. Черните дупки забавят времето

7. Черните дупки са най-мощните енергийни производители

Те генерират повече енергия дори и от Слънцето. Процесът има връзка с обектите, които орбитират около черните дупки. Обектите, по-близки до центъра им, се движат по-бързо от по-отдалечените. Движението нагрява материята, оттам масата се трансформира в енергия.

8. Черните дупки буквално огъват пространството в Космоса

9. Черните дупки ограничават броя на звездите

Звездите се "рабдат" в газови облаци. Но първо въпросните газови облаци трябва да се охладят, за да се създадат подходящи за формирането на звезди условия. Супермасивните черни дупки създават огромно количество високоенергийни частици, които затоплят газовите облаци около тях, пречейки им да се охладят и да формират звезди.

10. На теория всичко може да се превърне в черна дупка

Единствената разлика между една черна дупка и Слънцето е, че центърът на която и да е черна дупка е много по-компресиран, заради което се формира по-силно гравитационно поле. Именно то може да "заключи" всичко в себе си, дори и светлината. Затова и черните дупки не могат да се видят, защото дори светлината "изчезва" в тях.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ