10 навика на емоционално интелигентните хора

14.06.2016, 18:00

Вие от тях ли сте?

   
 
10 навика на емоционално интелигентните хора

Ако не знаете какво означава "емоционална интелигентност", ще ви обясним - това е способността на човек да идентифицира и управлява своите емоции и тези на другите хора. Обикновено емоционалната интелигентност включва три основни характеристики.

Първата е емоционалната осъзнатост - способността да разпознаваш своите и чуждите емоции.

Втората е можеш да улавяш емоциите си и да ги поставяш в ситуации, в които ще ти вършат работа.

Третата е да управляваш емоциите си и да потушаваш тези на другите.

Смята се, че хората, които са емоционално интелигентни, могат да постигнат всякакви успехи - както лични, така и професионални.

За да разберете дали и вие сте от тях, вижте кои са най-разпознаваеми им навици.

1. Позитивни са

Взимат съзнателното решение да не губят време и енергия, фокусирайки се върху проблемите си. Това не значи, че ги неглижират, но по-скоро биха търсили решението на проблема, а не неговата тежест.

2. Поставят граници

Често емоционално интелигентните хора изглеждат дръпнати, но всъщност умеят да държат неприятните за тях личности настрана и да не се поставят в негативни ситуации. По принцип не приемат нещата много навътре, но когато се налага, се отдръпват.

3. Не се сърдят

Те знаят, че ако дълго време се сърдят и таят гняв, това ще ги държи в миналото и ще им "горчи". По-скоро са склонни да научат урока си от всяка ситуация, а след това оставят преживяното зад себе си и продължават напред.

4. Опитват се да направят живота по-забавен

Емоционално интелигентните хора знаят какво ги кара да се чувстват щастливи и затова непрекъснато търсят начини да направят ежедневието си по-забавно и вълнуващо. Наслаждават се, когато хората около тях също са щастливи, затова са склонни да правят неща, които са добре за другите.

5. Не се страхуват от промяна

Напротив - търсят я. Всяка промяна за тях е възможност да опитат нещо ново. Знаят, че винаги има какво да открият.

6. Непрекъснато се учат и израстват

Емоционално интелигентните хора никога не се задоволяват с вече наученото. Непрекъснато търсят начини да се усъвършенстват.

7. Обграждат се с позитивни хора

Туй като интуицията им е много силна, отказват да губят времето си с негативно настроени хора. Когато са около позитивни и истински хора, те се чувстват по-щастливи и свободни да бъдат себе си.

8. Балансирани са

Напълно наясно са, че трябва да има баланс между личния и професионалния живот. Рядко си позволяват да се посветят изцяло на кариерата си или да зарежат професионалното си израстване заради лични преживявания. Когато трябва, работят здраво, но знаят кога е време за почивка и забавление.

9. Мотивирани са

Но го правят сами, а не разчитат на друг да активира мотивацията им.

10. Благодарни са

Тъй като умеят да разпознават позитивните неща в живота си, знаят кога трябва да благодарят за тях.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ