10 изчезнали съкровища, които остават скрити и до днес

21.10.2014, 17:19

На вниманието на всички иманяри

   
 
10 изчезнали съкровища, които остават скрити и до днес

Някои от най-безценните артефакти в света са били изгубени по време на война, погребани и след това забравени, или просто изчезнали без обяснение. Много от тях са липсвали толкова дълго, че са трансформирани от съкровище в легенда и слух. Някои са стигнали до черния пазар. Други са били прибрани в частни колекции. Има и такива, за които се смята, че са били унищожени напълно.

Сигурността в най-важните антропологични складове в света е засилена, но това не спира крадците да си присвоят някои безценни съкровища.

10. Патентът на братята Райт

1417319

Документите за патенти, които описват подробно концепцията за летящата машина на Уилбър и Орвил Райт, са задигнати от неизвестен мошеник, без никой да забележи. През 2003 г. се разбира, че документите ги няма и оттогава никой не е в състояние да разкрие и залови виновника.

Кражбите от архивите са станали толкова чести, че са наети въоръжени сили, на които е възложено да проследят липсващите парчета. Снимките, взети от астронавтите по време на кацане на Луната например, са били възстановени, както и аудио записите от катастрофата "Хинденбург". Но докато някой не се опита да продаде на търг ръчно рисуваните самолетни скици от началото на 20 в., ние никога няма да разберем къде са тези патенти.

9. Липсващият меч на "Kunimitsu"

1417323

 Кражбите на национални богатства са често явление в цял свят. Според Агенцията за културни въпроси на Япония са изчезнали 109 ценности и артефакти. Най-вероятно се намират в частни колекции, което прави невъзможна работата на агенцията, тъй като не може да следи за тяхното местонахождение.

От изброените липсващи предмети 52 са мечове, 17 са скулптури и 10 са картини. В доклада на Агенцията се отбелязва, че те или са откраднати, или след като техният законен собственик е починал, не са взети мерки за проследяването и опазването им от иманяри и търговци на антики.

Сред липсващите вещи от колекцията е и къс меч от 13 в., който е изработен и подписан с името "Kunimitsu". Бившият му собственик е починал, но агенцията не е била уведомена за евентуалната подмяна на собствеността на меча и така са изгубени следите му. Това е пореден голям удар за културното наследство на Япония. За нещастие собствениците на старинни предмети като този меч не са наясно с политиката на Агенцията спрямо културните ценности. Планира се представители на организацията да започнат да посещават други собственици, за които е известно, че притежават ценни предмети, за да се засили контролът над собствеността им.

8. Град Пайтити

1417327

Много легенди говорят за изгубения град Пайтити. Според някои от тях се казва, че това е мястото, в което древните инки, в своето отчаяние, крият съкровището си от европейците, при тяхната инвазия в Южна Америка. Благодарение на неизвестното местоположение и легендите около изгубения град, Пайтити се превръща в синоним на легендарния Ел Дорадо.

Според изследователи "златният" град се намира в джунглата на Перу. В търсенето му са открити и много други селища, в които са намерени ясни сведения за съществуването на Пайтити. Дали е легенда като Ел Дорадо или съществуващо място ще се разбере в бъдещето.

7. Колието Патиала

1417313

Колието Патиала е бижу с рядка и уникална красота, създадено от Cartier през 1928 г. Този дар на Махараджа Сир Бупиндер Сингх има пет редици от платинени вериги, украсени с 2930 диаманта. Инкрустиран е с бирмански рубини и други скъпоценни камъни. В центъра на колието се намира седмият по големина диамант в света – диамантът Де Биир - 234.6-каратов жълт диамант, който е приблизително с големината на топка за голф. Накитът е видян за последно през 1948 г. Последният човек, който го е носил е синът на Махараджата – Махараджа Ядивиндра Сингх.

Колието е възстановено от Cartier и е представено в Лондон повече от 50 години след изчезването на оригинала. При създаването на копието са използвани по-евтини материали като кубичен цирконий и други скъпоценни камъни. За оригинала се смята, че днешната му цена би била между 20 и 30 милиона долара.

6. Корабът Махагон

1417321

Когато един кораб потъне край бреговете на някой остров, няма как търсачите на съкровища да достигнат лесно до него, като това начинание може да отнеме десетилетия, дори и векове. Корабът Махагон е с различна история. Той не е потънал навътре в морето или океана, а се намира под пясъчните дюни на пристанището в югозападна Виктория, Австралия.

Легендарният кораб е бил направен от тъмно дърво, най-вероятно от махагон и други материали. Той е част от тайната португалска мисия, която има за цел да открие Австралия през 1522 г. Твърди се, че за последен път неговите останки са забелязани почти 350 години по-късно, през 1847 г., преди хората да загубят следите му напълно.

Тези предположения се основават на разказите на местни жители преди повече от 150 години. Макар че никой не е успял да докаже съществуването му, никой не може и да го опровергае. Вярващите в легендата твърдят, че корабът на капитан Кук Индевър, достигнал бреговете на Австралия на 19 април 1770 г.,  не е първият европейски кораб с това постижение.

5. Парламентарният жезъл на кралица Виктория

1417316

Парламентарният жезъл е бил символ на кабинета на председателя на конституционните права на поданиците на кралица Виктория. На 9 октомври 1891 година той изчезва.

Томас Джефри, инженерът на парламента, е видян как напуска сградата тичайки и носейки пакет, който съответства на описанието на артефакта. След намесата на полицията в дома му са намерени инструменти, които отговарят на следите по витрината, от която е откраднат жезълът. Но въпреки това Джефри остава ненаказан поради липсата на доказателства.

Други хора твърдят, че жезълът е бил взет от членовете на Парламента и оставен в бордей като лоша шега. Комисията, която е назначена по случая, няма реални доказателства, но без съмнение твърди, че кралският скиптър никога не е попадал в публичен дом.

Въпреки малката реална цена на жезъла, наградата за неговото връщане е на стойност 50 хиляди долара. По този начин иманяри и търсачи на съкровища могат да изкарат лесни пари, помагайки на властта като намерят символа на царската власт.

4. Кралските бижута на крал Джон

1417325

Кралските бижута на Англия са считани от мнозина за най-впечатляващата колекция от скъпоценности изобщо. Те са се използвали за коронации, като са се държали под засилени мерки за сигурност в Кулата на Лондон. Колекцията е била една от най-големите атракции за туристите в Лондон. Комплектът се е състоял от корона, скиптър, както и от други кралски украшения.

Символите на кралската власт са заменяни, крадени и унищожавани няколко пъти. През 1216 г. обаче Крал Джон се опитва да премине през залив в Линкълншър. При това негово начинание, заради силното течение той губи своя багаж, в който се намират бижутата. Въпреки многобройните опити да бъдат открити, най-вероятната хипотеза е, че течението ги е отнесло в морето.

Районът, където са загубени царските символи, е изключително опасен заради теченията и мръсната вода, но иманярите не губят вяра и продължават ежегодно и до днес да се тълпят при залива Линкълншър, надявайки се да ги споходи късметът.

3. Скритото съкровище на Дъч Шулц

1417318

Нюйоркският гангстер Артър "Холандеца" Флегенхаймер е откраднал прякора си, както и още много други неща. Той успява да натрупа империя по времето на сухия режим в САЩ, оценена на 20 милиона долара. Преследван за укриване на данъци, той прави това, което Ал Капоне никога не прави - опакова своето "щастие", поставя го в метална кутия и го скрива в пустинята Катскилс.

Възнамерявайки да запази и увеличи своето богатство след като излезе от затвора, той запазва в тайна местонахождението на своите ценности. В крайна сметка Шулц е оправдан за своите престъпления. Малко след излизането му от затвора обаче е застрелян, като се предполага, че зад убийството му стоят негови конкуренти мафиоти.

Поради липсващи доказателства, както и заради големите разходи, свързани с намирането на това съкровище в голямата пустиня, напрежението около него намалява. Но както и в много други случаи, все още се намират ентусиасти, които се надяват да го открият.

2. Изгубеният холандец

1417315

Историята на изгубения холандец и неговата мина се считат от мнозина за нищо повече от една приказка, но други вярват в нея и продължават да обикалят планините в централна Аризона.

Според слух златната мина е открита през 1840 г.в западната част на Планината на суеверието. Семейство Пералта, което е открило и работило в мината, е взимало намереното злато и го връщало обратно в Мексико, докато един ден индианци от племето Апачи не им прави засада и не ги избива.

Според легендата, след нападението са оцелели само двама от преносителите на златото, които бягат в Мексико. Районът, в който е извършено нападението, все още е известен като Земите на клането.

Легендата разказва, че през 1870 г. германският имигрант Якоб "Холандеца" Валцер открил прочутата пещера. Заедно с партньора си работи в мината и успява да скрие част от златото някъде в Планината на суеверието.

Говори се, че партньорът му е убит, или от Валцер, или от апачите, което допълнително засилва интереса към мистиката на тази мина. Холандеца продължава да експлоатира мината, но скоро след това, заради влошаване в здравословното му състояние, се премества да живее във Финикс, където през 1891 г. умира. Така легендарната мина остава скрита за всички останали.

1. Карти на атомните бомби от Хирошима и Нагасаки

1417317

Част от важните карти са изчезнали от националните архиви на САЩ. Двата липсващи листа хартия са от юни 1945 г., създадени от въздушния корпус на американската армия с цел да планират и координират бомбардировката над Хирошима и Нагасаки.

На тях са показани чрез въздушна фотография регионът и стратегическите точки около двата града. Те ни връщат към тъмните военни времена на световната история.

Никой не е сигурен, дали двете страници са изчезнали безследно, като в годините на различни организации е поверено тяхното издирване. Не е ясно как крадецът се е сдобил с документите и дали още съществуват. Известен е подобен случай, в който аудио записи от същите архиви са откраднати от бивш служител, който е планирал да ги продаде в eBay.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ