10 ароматни факта за хранителната постпродукция

02.02.2015, 14:06

За одриското царство - интимно

   
 
10 ароматни факта за хранителната постпродукция

Още в ранната си детска възраст, когато човек опознава себе си, всеки един от нас е бил привлечен от онази блага и топла консистенция, излизаща на талази от техническия отвор, разположен в задната част на корпуса ни - фекалната маса. Както знаем от химията, фекалиите са сплав между желязо (Fe) и калий (К), която се образува посредством химично разлагане на вещества в стомаха ни. Други разновидности на фекалиите са по-твърдите фекалции (сплав между желязо и калций), образуващи се при процеса запичане, резултат от пропускането на два-три периода от периодичната таблица, както и ториите (Th) - леснозапалима рядка консистенция с ниска атомна маса, срещаща се и в газообразно състояние. Заради силно експлозивния си характер ториите заслужено са кръстени на бога на гръмотевиците в скандинавската митология - Тор, и се обрзуват при яжбата на боб. Всички тези елементи са част от групата на актинидите, които формират една от най-фееричните дейности, извършвани от нашия организъм, а именно - отделителната. След този кратък опреснителен урок по химия ви предлагаме 10 истински факта за одриското царство, кафЕвия цвят и още нещо...

1. 75% от екскрементите са съставени от вода.

2. Останалите 25% са съставени от една еклектична (защото ни кара да клечим) комбинация от мъртви и живи бактерии, необработени остатъци от храна и красива смес от слуз и мазнини, обезпечаваща високия вискозитет на фекалната субстанция и приятното ѝ хлъзгаво преминаване през тунелите на стомашно-чревното метро.

3. Ако сте фенове на Хиподил и все още размишлявате над риторичния въпрос от песента "Потъване нагоре" - "...но ще потънат ли лайна". Отговорът е - не, голяма част от екскрементите са наситени с газове, благодарение на които придобиват много добри хидродинамични свойства и съвсем спокойно си плават във водата.

4. Основната причина за неприятния аромат са живите бактерии, отработващи голямо количество серни (какви други) и азотни газове.

5. Стомашните сокове обикновено не могат да разградят царевичните зърна, затова и последните си излизат цели през техническия отвор. В този ред на мисли от Министерство на здравеопазването предупреждават да не ядем цели царевици, за да не изкарваме мамули...

6. Най-големият дрисльо на планетата е домашният заек, който може да произведе до 500 фекални единици на ден.

7. Слоновете, съвсем очаквано, засипват света с цели 46 кг фекалии на ден.

8.  Човекът пък се представя със скромните 0,91 кг средно тегло на екскрементите на дневна база.

9. Някои видове гъсеници пък умеят да изстрелват преработената си продукция на разстояние до 1 м, което умение използват като отбранителна маневра при опасност.

10. Цветови пътеводител на екскрементите:

  • Кафяв цвят (класически) - получава се от билирубина - жлъчен пигмент, образуван от разграждането на стари и повредени еритроцити в далака.
  • Зеленикав - получава се при системно хранене със зелени растителни култури. Среща се най-вече при жителите на селските райони и вегетарианците.
  • Червеникав - може да е признак за кръвотечение в долните части на храносмилателния тракт.
  • Жълтеникав - получават се от работата на чревните паразити - ламблии, хиперподвижност на червата или резултат от млечна диета.
  • Синкав - среща се основно при децата, страдащи от стомашни разстройства a.k.a рядко щастие, както и при хора, често употребяващи храни със сини оцветители.
  • Беличко - този фекален нюанс е сигурна идникация, че жлъчката ви страда от недостатъчна секреция. Моля, обърнете се към личния си лекар.
  • Тъмнокафяв - може да е признак за кръвотечение в горните части на храносмилателния тракт.
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ